Toen we op vakantie waren in Zweden stond er op de camping een klein winkeltje. Je kon er pizza’s bestellen (die koud waren) en uit eten (voor veel te veel geld), maar het leukste was, om in het bakkerijtje te sneupen. Achter een vitrine lagen de heerlijkste gebakjes uitgestald. Brownies, worteltaart, kaneelcake, kokosgebakjes.. Wij bestelden elke keer twee verschillende gebakjes, namen ze in een papieren zak mee naar de tent, deelden ze door de helft zodat we elk een stukje van allebei kregen en hadden zo steeds iets anders bij de koffie.
Kardemom is een smaak die veel wordt gebruikt in Zweden. Deze bolletjes zijn er een echte lekkernij en er is zelfs een speciale dag voor in het leven geroepen; kanelbullens dag op 4 oktober. Ik maakte ze op een koude, zonnige dag, waarop het ijs op de sloot lag en de rijp nog op de takken. Ik had net een lange wandeling met Bor had gemaakt en daarna waren ze extra lekker!
Zweedse kardemombolletjes
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 bolletjes |
Totale tijd | 1,5 uur |
Ingrediënten:
- 250 gr. speltmeel
- 7 gr. gedroogde gist
- snufje zout
- halve tl vanillepoeder/extract
- 30 gr. kokosbloesemsuiker
- 125 ml melk (ik gebruikte amandelmelk)
- 1 tl gemalen kardemom
- 05 tl kaneel
Voor de vulling
- 50 gr. boter
- snufje kaneel
- halve tl kardemom
- 20 gr. rozijnen
- 30 gr. kokosbloesemsuiker
Werkwijze
- Meng het meel, zout, gist, kardemom, kaneel, vanillepoeder en suiker met elkaar in een grote kom.
- Voeg de melk toe en maak er een deeg van.
- Kneed ongeveer 8 minuten met je handen of 4 minuten met de machine.
- Dek af met een schone theedoek en laat een uurtje rijzen op een warme plek
- Maak de vulling door de boter, kaneel, kardemom en suiker met elkaar te mixen tot een romige pasta.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer een halve cm dik.
- Spatel het botermengsel op het deeg en verdeel de rozijnen erover.
- Snijd met een mes het deeg in linten van ongeveer 5 cm breed.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak knopen of rolletjes van het deeg en leg ze een beetje uit elkaar op de bakplaat.
- Laat nog 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in 10-12 minuten af.
- Geniet!
Geef een reactie