Vaak wanneer ik iets uit de moestuin nodig heb, vraag ik Jacobus of hij het even voor me wil plukken, aangezien hij meestal toch op dat moment in de tuin te vinden is. Toen ik zaterdag mierikswortel nodig had voor mijn aardappelsalade kwam hij met grote ogen binnen zetten; weet je wel wat er nog meer groeit in de tuin? En hij hield een grote hand zwarte bessen voor mijn neus. Wat blijkt; ergens achterin de moestuin, tussen de struiken aardpeer in, groeit een zwarte bessen plant. Dat wisten we natuurlijk wel, want we hadden hem zelf geplant, maar hij was helemaal uit onze gedachten verdwenen! Samen togen we naar de moestuin waar inderdaad rijkelijk zwarte bessen aan een plant hingen. Mmmm!
Ik kom niet vaak recepten tegen met zwarte bes, dus vandaag wilde ik er eentje met jullie delen. En wel het recept van zwarte bessen ijs. Dit is een variatie op de banana soft serve; super makkelijk te maken en heerlijk gezond.
Fijne Feitjes:
Zwarte bessen zijn een waar superfood, er wordt beweert dat ze gezonder zijn dan de gojibes. Ze bevatten meer anti-oxidanten dan elk ander fruit. Fijn om te weten! Ook werken deze besjes positief op de bloedsuikerspiegel, het houdt hem mooi stabiel. Er wordt altijd beweert dat cranberry’s goed zijn om te eten als je een blaasontsteking hebt, maar wist je dat de zwarte bes dezelfde stofjes bezit die je bij een blaasontsteking kunnen helpen? Daarnaast zijn deze kleine zwarte besjes ook heilzaam bij luchtwegaandoeningen, jicht, hoofdpijn, bloedarmoede, eczeem, vermoeidheid en nog tal van andere aandoeningen. Wow, als dit geen gezonde bes is!
Zwarte bessen ijs
Type recept | Nagerecht |
Aantal personen | 3 bolletjes |
Totale tijd | Ongeveer 2 uurtjes |
Ingrediënten
- 100 gr. zwarte bessen
- 1 of 2 bananen (hangt er vanaf of je een bananensmaak lekker vindt!)
- Eventueel vanille, cacaonibs, (wat je maar lekker vindt) om naar smaak toe te voegen
Werkwijze
- Doe de zwarte bessen in een plastic zakje, samen met de in stukjes gesneden banaan.
- Haal na 2 uren het zakje uit de vriezer en doe de inhoud in de blender.
- Laat de blender flink draaien, soms moet je even het fruit van de wand af schrapen. Na een paar minuten wordt het een soort softijs.
- Doe in een schaaltje en geniet!
Marijke zegt
Naar aanleiding van jouw recept heb ik het gisteren geprobeerd met hele rijpe aardbeien en een banaan. Heerlijk!!!! We hebben echt zitten smullen, dit gaan we met deze zomerse temperaturen nog zeker vaker maken en zo kan ons zoontje ook lekker mee snoepen.
Nelleke Adema zegt
Super! 😀