Ojee, volgens mij ben ik onbedoeld terecht gekomen in een hype. De voedingshype welteverstaan. Steeds vaker zie ik tegenbewegingen tegen deze hype, zoals hier en hier (waar ik stiekem wel een beetje om kan lachen). Als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn dat hypes. Vroeger al. Het liefst loop ik een beetje op mijn manier tegen de stroom in en doe ik lekker wat ik zelf wil. Nu kom ik er niet echt onderuit. Begrijp me goed; ik vind het ontzettend goed dat er steeds meer mensen zich bewust worden van wat voeding met je doet. Suiker is nu eenmaal slecht en het lijkt me logisch dat wat uit de natuur komt bommetje vol zit met voedingsstoffen, dat is ook waar ik over schrijf hier op Proeven met Liefde. Ook ik gebruik chiazaadjes, ‘green juices’ en overnight oats.
Maar gezond zijn draait niet alleen om gezonde voeding. Het draait ook om genieten van wat je hebt. Leven zonder stress. Dingen doen die jij leuk vindt, voldoening van een resultaat waar je hard voor hebt gewerkt. Je kunt nog zo gezond eten en leven van chiazaadjes en gojibesjes (even overdreven, dat snap je wel), maar als je je over de kop werkt en niet meer kunt genieten van het leven door alle stress, wat is het dan nog waard? Ben je dan nog steeds zo gezond bezig?
Soms denken mensen dat ik leef van wortels en blaadjes sla en een dadel als ik uit de band spring. Ook ik eet graag pizza en geef me een Tony Chocolonely met zeezout en hij is ’s avonds foetsie. Ik doe niet moeilijk over een gebakje bij een verjaardag en ook ik eet wel eens een patatje. Voor mij gaat het om de balans. Doen waar jij je goed bij voelt en waar je van geniet. Ik doe met alle liefde mee aan een hype als dat betekent dat steeds meer mensen zich bewust worden van wat voeding met je doet. En beseffen dat gezond eten lekker kan zijn. Maar laten we wel een beetje genieten van het leven. Daarvoor zijn we hier tenslotte ooit op aarde gezet. Zo.
En dan nu.. het recept van een heerlijke zuurkool met polenta!
Op dit moment heb ik last van een zeer pijnlijke en vervelende slijmbeursontsteking in mijn schouder. Groenten snijden gaat nu niet echt lukken, laat staan aardappels schillen. Dit recept is super makkelijk en je kunt het eigenlijk naar eigen smaak kruiden. De polenta geeft het net even een andere twist, maar geeft toch het gevoel van een stamppotje. Ik hou er wel van!
Zuurkool met polenta en banaan
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | ruim 2 personen |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten:
- 100 gr. polenta
- 700 ml water
- tl zout
- 150 gr. zuurkool
- 2 bananen
- handje rozijnen
- 2 tl komijnzaadjes
- 1 tl venkelzaadjes
Werkwijze
- Maak de polenta klaar volgens de aanwijzing op het pak en voeg het zout toe.
- Wanneer hij papperig is, maar niet waterig voeg je de zuurkool toe. Roer goed door elkaar.
- Haal van het vuur en voeg de in schijfjes gesneden banaan, rozijnen, komijn en venkel toe.
- Geniet!

Marian zegt
Dit lijkt me erg lekker en makkelijk, krijg ook weer zin in herfst recepten!
Maar even n vraagje, polenta is dat hetzelfde dan tarwegriesmeel?
Nelleke, beterschap met je slijmbeursonsteking, hopelijk gaat dat spoedig weer over.
( zit zelf met n peesontsteking in mijn pols, combi dikke duim, ook erg lastig met snij/wring werkzaamheden, dus makkelijke recepten zeeeer welkom)
Nelleke Adema zegt
Hai Marian, dankjewel! Polenta is hetzelfde als maïsgriesmeel. Lijkt dus wel een beetje op tarwegriesmeel.