Deze zomerse plaattaart zit tjokvol fruit uit het seizoen. In theorie zou je hem dus elk seizoen kunnen eten! In praktijk vind ik hem het lekkerst in de zomer 😉
Het aller-allerleukst van de zomer vind ik al het fruit dat in onze tuin groeit. De aalbessen zijn bijna klaar om te eten, de eerste aardbeitjes zijn al geproefd, de bessenstruiken hangen vol (nu nog) groene bessen en de eerste druiventrosjes beginnen voorzichtig te groeien. Sinds wij bijen houden heeft onze tuin nog nooit zoveel fruit gegeven als dit jaar. Er hangen zelfs twee perziken in de boom en we hebben voor het eerst vijgen! De kers, appel en peer hebben er zin in, maar het allervolst zit de pruimenboom. Ik weet al welke taart ik ervan ga maken 😉
Ons eigen fruit is nog net niet rijp genoeg om er deze zomerse plaattaart van te maken, dus heb ik hem maar vast voor geprobeerd met fruit uit de winkel. En ook dat is geen straf ;). Het lekkerst vind ik de citroenmascarpone, die geeft er net een fris tintje aan. De vlierbloesems maken het geheel extra speciaal. Mmmm!
Zomerse plaattaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6-8 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 250 gr. bladerdeeg (ik gebruikte glutenvrije van het merk Schär)
- 250 gr. fruit van het seizoen (ik gebruikte aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bes)
- 250 gr mascarpone
- Sap + rasp van een halve biologische citroen
- 1 el honing
- Takje munt voor de garnering
- 1 vlierbloesemscherm
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Laat het bladerdeeg ontdooien en rol uit tot een plak. Leg op een bakplaat en zet 12-15 minuten in de oven. Laat daarna helemaal afkoelen.
- Maak ondertussen de citroenmascarpone: Roer het sap en de rasp van de citroen, samen met de honing door de mascarpone. Proef of het zo naar jouw smaak is, voeg eventueel nog wat honing of citroen toe.
- Lepel de mascarpone over het afgekoelde bladerdeeg.
- Leg het fruit erop en strooi er de kleine vlierbloesembloemetjes over.
- Scheur de blaadjes munt over het geheel en geniet!
Met kleine plakjes bladerdeeg kun je er minitaartjes van maken, ook leuk! Kies zelf je favoriete fruit.
Geef een reactie