In onze tuin stonden twee appelbomen en twee perenbomen. Stonden, want Jacobus heeft afgelopen week 1 appelboom weg gehaald. De bladeren waren dor en de appels klein en rot. De boom had er geen zin meer in. De appels uit de andere boom waren groot, soms een beetje aangevreten, maar wel lekker! Langzaam beginnen ze uit de boom te vallen. Ik raapte er een paar om er iets lekkers van te maken. Ik kreeg het verzoekje voor een appelstroop. Aangezien de peren ook erg lekker zijn, besloot ik een appelstroop én perenstroop te maken.
Dit recept maakte ik een paar keer opnieuw, met verschillende technieken. De techniek die ikzelf het handigst vond, was door de appels even door de sapcentrifuge te halen, het sap op te vangen en te koken tot een stroop. De perenstroop maakte ik, door de peren in de blender fijn te malen tot een smoothie, uit te laten lekken in een theedoek, het sap op te vangen en dit te laten inkoken (voor als je geen sapcentrifuge of blender hebt) en ik probeer de ook nog om de appels eerst tot moes te koken, daarna uit te laten lekken en dit sap te laten koken. Deze manier werkte niet. Er kwam amper sap uit. De perenstroop kookte ik te ver door. In de pan was het vloeibaar en stroperig, maar eenmaal afgekoeld werd het een soort fruitleer. Ook lekker, maar niet de bedoeling. Hieronder de manier waarop het wél werkte!
Zelfgemaakte appelstroop of perenstroop
Type recept | Bijgerecht |
Aantal personen | 100 ml stroop |
Totale tijd | anderhalf uur |
Ingrediënten
- 4 grote appels of 5 grote peren
Werkwijze
- Ontdoe de appels of peren van het klokhuis en snijd in partjes. Doe ze in de slowjuicer/sapcentrifuge en vang het sap op. Je kunt ook de blendertechniek gebruiken, die ik hierboven uitlegde. Als het goed is heb je nu ongeveer 500 ml sap.
- Kook de sap tot hij indikt (bij mij ongeveer een uur en een kwartier) op laag vuur. Let op: kook hem niet te lang door, anders wordt hij te dik. Kook door tot hij makkelijk van je lepel afglijdt, maar niet meer drupt. Als de stroop afkoelt wordt het nog dikker.
- Laat afkoelen en geniet!
Dinie de Vries zegt
Als ik de peren in de sapcentrifuge doe krijg ik er een dikke schuimlaag op. Kook je dat mee of schep je dat eraf
Roeleke zegt
Yes, ik ga aan de slag
Lijkt me heerlijk
We hebben afgelopen weekend de zoete aardappel frietjes gehad, heerlijk
Dit wordt echt favoriet
De kids vonden de smaak gek maar wel vele hapjes gehad
Annabel zegt
Hoi Nelleke,
Bedankt voor je recept! Lekker puur.
Enig idee hoe land de stroop houdbaar is ?
Nelleke zegt
Zeker wel een week in de koelkast. Dit recept geeft geen stroop in grote hoeveelheden, dus ik denk dat hij het vast geen week volhoudt 😉
Anne zegt
Dit moet ik proberen, ben altijd op zoek naar lekker en gezond broodbeleg. Fijn recept, thnx!