Vorig jaar hadden we yinyang boontjes in de tuin. Ja, echt! Ik had ze nog niet eerder gezien, maar ze bestaan! Ze lagen al een een hele tijd te drogen in een grote pot, maar vandaag vond ik het tijd om er iets lekkers van te maken. Ik wist nog niet wat, maar tijdens een rondje door de tuin vond ik het een en ander wat ik goed kon gebruiken en zo ontstond dit recept.
Je kunt er naar eigen smaak nog rijst of pasta bij serveren, maar ik vond hem op deze manier ook al erg vullend!
Ik snap dat niet iedereen yinyang boontjes ter beschikking heeft, maar eigenlijk kun je dit gerecht maken met elke andere boon. Je kunt kidneybonen gebruiken, mungboontjes, kikkererwten of bruine bonen. Verzin het maar!
Yinyang boontjes met groenten
Type recept | hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 á 3 |
Totale tijd | afhankelijk van je boontjes, ongeveer 2 uren |
Ingrediënten
- 120 gr. boontjes
- 1 blonde ui
- 100 gr. champignons
- 2 teentjes knoflook
- 4 worteltjes
- 1 prei
- 4 cherrytomaatjes
- 1 halve paprika
- 1 klein blikje maïs
- 2 el groene pesto
- 200 gr. gezeefde tomaat
- handjevol basilicumblaadjes
- 100 gr. rucola
Werkwijze
- Als je gedroogde boontjes gebruikt, maak je deze eerst klaar. Onze boontjes moesten 2 uren koken, maar de kooktijd verschilt per boonsoort.
- 20 minuten voordat je boontjes klaar zijn kun je beginnen met de saus. Snijd een ui in ringen en fruit samen met een teentje knoflook.
- Voeg de champignons toe en laat deze lekker bruin worden.
- Voeg dan ook de andere groenten toe en bak een paar minuutjes mee.
- Voeg de gezeefde tomaten toe samen met de pesto en laat lekker pruttelen tot de worteltjes zacht zijn.
- Serveer de saus op een bedje van rucola en schep hier de bonen over. Garneer met blaadjes basilicum.
- Geniet!
Elkie zegt
Ik heb dit jaar ook voor het eerst yin yang bonen. Omdat het veel regende heb ik ze voordat ze droog waren van de plant gehaald. En in mijn schuur te drogen gelegd. Ik zag dat er een paar gingen schimmelen dus hebben we ze gedopt. Hoe moet ik ze nu verder drogen ?
Nelleke Adema zegt
Hoi Elkie, ik heb Jacobus even geraadpleegd (hij is de moestuinexpert van ons tweeën). Hij doet het altijd op de volgende manier; de hele plant op zijn kop in de schuur laten drogen, als de boontjes eruit vallen dopt hij ze. Je kunt ze op een roostertje laten drogen, zodat de lucht er van onder en boven bij kan en ze goed kunnen drogen. Hoe lang, dat ligt eraan. Als ze zacht zijn zijn ze te nat, als ze hard zijn zijn ze gedroogd en kun je ze in potten bewaren. Ik hoop dat je hier iets mee kunt, succes!