Gister was Jacobus jarig. Toen ik hem van de week vroeg wanneer we de boodschappen voor zijn verjaardag gingen halen, verzuchtte ik melodramatisch: “Vrijdagavond wordt lastig, want dan moet ik taarten bakken.” ‘Taarten’ en ‘moeten bakken’ gaan eigenlijk niet zo goed samen. Taarten bakken is voor mij al een feestje en nu had ik eindelijk een écht goede reden om twee taarten te bakken. De eerste keus was niet moeilijk. Nog voor ik kon vragen welke taart hij wilde, antwoordde Jacobus dat hij een theeculaastaart wilde. Aan mij de tweede keus. En dat werd een wortel-kokostaart. Gewoon, omdat het niet alledaags is, maar eigenlijk toch heel erg lekker is. Wortel in een taart is bij mij nu niet meteen een combinatie waarvan ik zeg: Tuurlijk! Totdat ik het had uitgeprobeerd. Ik gok dat de meeste mensen voor de theeculaastaart gaan, maar deze wortel-kokostaart staat op een goede tweede plek! Hij is heerlijk zoet in combinatie met de rozijnen en doet een beetje denken aan een appeltaart. De wortel proef je heel subtiel. Ik heb in dit recept de cake voor 4 personen beschreven. Als je hem, zoals ik vandaag deed, voor 8 personen wilt maken, kun je alle ingrediënten verdubbelen en in plaats van 2 eieren, 3 eieren gebruiken.
Wortel-kokostaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 60 minuten |
Ingrediënten
- 80 gr. boter + 1 eetlepel extra voor het bovenste laagje
- 80 gr. suiker
- 2 eieren
- 80 gr. zelfrijzend bakmeel
- 100 gr. geraspte kokos
- 1 wortel
- 1 appel
- 50 gr. sultana rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel koekkruiden
- 100 ml karnemelk
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel lichte maïssiroop (je kunt deze ook vervangen door pannenkoekstroop)
Werkwijze
- Meng de zachte boter met de suiker en klop 1 voor 1 de eieren erdoor.
- Meng het bakmeel erdoor plus de helft van de geraspte kokos, geraspte wortelen en appel.
- Meng hierna de rozijnen, kaneel, koekkruiden en karnemelk erdoorheen.
- Zet de cake in een voorverwarmde oven van 220 graden. Elke oven werkt op zijn eigen manier, dus houd de cake na 30 minuten even in de gaten. Hij is klaar als hij mooi bruin is.
- Doe de eetlepel boter in een pannetje samen met de kokos, gembersiroop en maïssiroop. Laat lekker pruttelen totdat de kokos een beetje siroop heeft opgenomen. Laat de cake een beetje afkoelen en besmeer hem met het kokoslaagje. Deze cake is het lekkerst als hij nog een beetje warm is! Heb je wel eens boffert of trommelkoek gehad? Daar smaakt hij een beetje naar.
Geef een reactie