Deze witte bonen in tomatensaus smaken heerlijk en net even anders dan wanneer je ze kant en klaar koopt. Je kunt zelf de kruiden toevoegen die jij lekker vindt.
Onze beestenboel is sinds vrijdag weer uitgebreid met vier kippen. Het is altijd leuk om nieuwe beestjes op ons erf te verwelkomen, maar deze keer is het extra bijzonder. We hebben namelijk kippen geadopteerd uit een legbatterij. Een paar jaar geleden hadden we het er al eens over gehad, maar toen leefden onze andere kippen nog. Sinds een klein jaartje zaten we met een leeg kippenhok en bracht Jacobus het idee weer naar voren. Hij verdiepte zich erin en kwam uiteindelijk uit bij de stichting ‘red een legkip’. En zo gebeurde het dat we vrijdag ineens weer een gevuld kippenhok hebben! Al weken is hij bezig om de moestuin en siertuintjes weer op orde te maken. Er groeit weer vanalles en alles is zo goed als ‘onkruidvrij’. Wat we niet konden gebruiken gooide hij in de kippenren. Plukken gras, takken, struikjes, er groeit zelfs een heuse aalbessenstruik. Voor kippen heerlijk om met hun pootjes in te graven en in rond te scharrelen en onze vorige kippen waren dol op de bessen. Ze krijgen hier een mooi plekje!
De kippen die wij kregen toegewezen zijn de zogenoemde scharrelkippen. Je moet je stellingen voorstellen met een looppad ertussen. In de stellingen kunnen de kippen hun ei leggen en in het looppad kunnen ze scharrelen. Met 1000den tegelijk. Hier kun je zelf wel een beeld van vormen denk ik. De kippen zien er gehavend uit, hun kam ligt plat op hun hoofd, ze missen veren en zijn kaal op sommige plekken. Als het goed is, herstelt dit weer volledig en zien ze er over een tijdje weer mooi uit. Maar daar is het ons natuurlijk niet om te doen. Onze vier dames zijn hartstikke lief, je kunt ze aaien en ze springen zelfs bij je op schoot. En.. vanochtend haalde Jacobus het eerste ei uit het hok! Daar was het ons ook niet om te doen, maar is natuurlijk wel een mooie bijkomstigheid.
Als je ruimte in je tuin hebt en je wilt ook graag kippen houden, zou ik je zeker aanraden om eens te kijken op de website van red een legkip. Alle beetjes helpen!
En natuurlijk hebben onze kippen niks te maken met dit recept, ik doe dus ook maar geen poging om een bruggetje te maken. Toch wil ik het recept graag met jullie delen! Deze witte bonen in tomatensaus zijn super simpel om te maken. Toch staat er iets lekkers en voedzaams op tafel zonder er al te veel moeite voor te doen. Je zou zelfs nog een laagje geraspte geitenkaas eroverheen kunnen doen en nog 10 minuutjes in de oven kunnen zetten, maar zo vind ik ze ook al erg lekker. Het liefst gebruik ik verse kruiden uit de tuin, maar wanneer deze niet voor handen zijn volstaan gedroogde kruiden prima!
Witte bonen in tomatensaus
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 1 blonde ui
- halve rode paprika
- 1 teentje knoflook
- 10 cherrytomaatjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 pot witte bonen
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- snufje zout
- snufje tijm
- snufje oregano
Werkwijze
- Snijd de ui in halve ringen en fruit in een beetje olijfolie
- Voeg de geperste knoflook toe en fruit even mee.
- Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg toe.
- Snijd de tomaatjes in vieren en voeg toe.
- Laat 3 minuutjes op zacht vuur pruttelen.
- Voeg de kruiden toe en laat een minuutje mee pruttelen.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree en witte bonen toe en laat met elkaar nog 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Serveer met een beetje parmezaan en/of verse basilicum
- Geniet!
Gebruik in plaats van gedroogde kruiden verse kruiden en laat de takjes meepruttelen tot alles klaar is, haal ze er dan voorzichtig uit.
Geef een reactie