Vandaag het recept van een toetje met chiazaadjes. Chiazaadjes koop je bij de natuurvoedingswinkel en zitten vol met gezonde stofjes. Het leuke van chiazaadjes is, dat ze zonder pesticiden gekweekt worden. In de plant zitten bepaalde vetten waar ongedierte niet op af komt. Bovendien bevatten deze zaadjes superveel omega-3 vetzuren, die weer een goede hormoonhuishouding reguleren, zorgen voor sterke botten en soepele gewrichten en de glucose en vetstofwisseling bevorderen. Chiazaadjes zijn ook rijk aan eiwitten en helpen je lichaam om spieren aan te maken. Zonde om niet te gebruiken dus. De smaak van chiazaadjes is niet heel bijzonder, maar… als je chiazaden in water of vloeibaar voedsel doet, wordt het een soort gel. Prima materiaal dus om een pudding mee te maken! Doordat deze gel een laagje in je maag vormt, heb je langer een vol gevoel, worden koolhydraten minder snel omgezet in suikers en heb je langer energie.
Trouwens, je proeft de smaak van de zaden niet, dus je kunt er elke combinatie mee maken die je maar wilt. Dit recept kun je ook prima als ontbijt gebruiken, de zaden vormen een gel in je maag, waardoor alles langzamer verteerd wordt en je dus meer energie gedurende de dag hebt. Wauw!
Chiapudding met cranberries
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 |
Totale tijd | 15 minuten + anderhalf uur in de koelkast |
Ingrediënten
- 8 medjool dadels
- klein schaaltje gedroogde cranberries
- 1 glas melk (ik gebruikte kokosmelk, maar elke andere soort melk is ook prima)
- klein scheutje vanille-extract
- 30 gr. chiazaadjes
Werkwijze
- Voor dat je begint; laat de dadels een half uurtje wellen in ruim water. Gooi het water niet weg!
- Doe de cranberries, samen met de melk, vanille en dadels (inclusief water) in een blender en blend tot alles een soort smoothie geworden is. Ik wilde een egale pudding, dus zeefde ik alles voordat ik het over de schaaltjes verdeelde. Als je het wilt zeven kun je het beste met een lepel alles aandrukken om het sap eruit te krijgen. Het is nogal een dik geheel.
- Als je hebt hebt gezeefd of hebt verdeeld over 2 schaaltjes kun je de chiazaadjes toevoegen. Roer alles even goed door elkaar en laat een half uurtje in de koelkast staan.
- Roer daarna nog een keer alles door elkaar en zet weer een half uurtje weg. Doe dit daarna nog een keer. En klaar is je pudding!
Ruth zegt
Beste Nelleke,
Ik hoorde van een vriendin van mij dat je chaizaad ook bij de vogelwinkel kan kopen want de vogels eten ook zaadjes en dat is chaizaad. Dit klopt tocht wel?
Groet, Ruth