Bij deze biecht ik op; voordat ik hier kwam wonen had ik nul komma nul verstand van tuinieren of alles wat ermee te maken had. Van mijn schoonouders kreeg ik in het prille begin van onze relatie een bloempot met bloembollen erin, die ik nadat ze uit waren gebloeid weg had gegooid. Wist ik veel dat ze weer opnieuw zouden beginnen.. Elk jaar leer ik een beetje bij, vooral nu ik mijn eigen tuin heb met kruiden en geneeskrachtige plantjes. Van het echte tuinieren weet ik echter nog steeds heel weinig. Ik vang wel eens wat tips en weetjes op van Jacobus, maar in de moestuin en kas ben ik alleen te vinden als er dingen geoogst moeten worden of als ik even een rondje doe om te genieten van alle mooie geuren en kleuren (lees; al het werk doet Jacobus). Dat resulteerde erin dat ik er twee jaar terug pas achter kwam dat er vlierbessen in de tuin groeide. En voordat ik het wist waren de bloesems vorig jaar uitgebloeid zonder dat ik er iets mee had gedaan.
Dat overkomt mij natuurlijk geen tweede keer, dus ging ik dit weekend gewapend met schaal en schaar de tuin in om vlierbloesemschermen te plukken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit iets met vlierbloesems gemaakt had, dus qua smaak was het even verrassend wat het zou worden. En ik weet niet hoe het komt, maar als ik eenmaal in de keuken sta gaat alles vanzelf en denk ik er niet bij na en voor dat ik het wist ontstonden deze heerlijke vlierbloesem-appel-munt ijsjes met vanille. Handig, zo’n pluk tuin waarin alles voor handen is!
Ik blijf hopen op wat langer aanhoudend mooi weer. Door deze ijsjes te maken hoop ik het een beetje af te dwingen, ik denk dat we allemaal wel een beetje toe zijn aan de zomer en wat zonneschijn! Deze vlierbloesemijsjes doen me denken aan het einde van een warme zomerdag, liggend in het gras, starend naar de wolken.
Vlierbloesemijsjes
Type recept | IJs |
Aantal personen | 6 ijsjes |
Totale tijd | 10 minuten + 5 uren in de vriezer |
Ingrediënten:
- 50 gr. vlierbloesems
- 3 appels
- 2 takjes munt
- 0,5 tl vanille extract
Werkwijze
- Doe de vlierbloesems met de appels en munttakjes in de slowjuicer of sapcentrifuge. Je kunt het ook in de blender doen, dan worden je ijsjes wat dikker.
- Voeg de vanille toe en roer goed door elkaar.
- Giet in de ijsvormpjes en zet weg in de vriezer.
- Geniet!
Marin zegt
Wat een leuk recept!
Ik ga volgende maand 100% lokaal eten, dit is een mooie voor die maand 🙂
Yolanda zegt
Bijzonder wat je met de vlierbloesem hebt gedaan! Ik heb sinds vorig jaar vlierbloesem siroop ontdekt. Ik moet snel gaan plukken en nieuwe maken. Ik kan niet wachten met de smaken te gaan experimenteren. Ik dacht ook aan ijs. Maar dan aan een andere smaak combinatie.
Nelleke Adema zegt
Het is altijd leuk om dingen uit te proberen :D!
Yolanda zegt
Gelukt! Gisteren een mand vol vlierbloesem geplukt. Wordt nu vlierbloesemsiroop van “gebrouwen”. Met de siroop wil ik leuke combi’s maken met andere smaken. Dank voor de inspiratie!