Hoe heerlijk is het om weer een hond te hebben! Elke ochtend om half zeven maak ik een wandelingetje met Borre. Als ik aan het eind van de straat ben zie ik net de zon op komen. Er is nog geen mens op de weg en alles is helemaal stil. Het is nu weer de tijd van de ooievaars. Elke ochtend zie ik er wel een paar foerageren in het weiland. Ik telde er zelfs een keer 28 stuks! Aan de kant van de weg liggen veel onthoofde muizen. Ik gok dat roofvogels ze laten vallen vanuit de lucht. Niet echt een smakelijk aanzicht.. In de korte tijd dat hij nu bij ons is, zijn Borre en ik echte maatjes geworden. Hij leert zoveel in korte tijd en hoe grappig is het om te zien dat hij nu twee gaten in zijn mond heeft waar eerst nog twee melktanden zaten. Wanneer we beiden werken, is Borre de hele dag buiten. Hij heeft de ruimte om te rennen en kan hier eigenlijk niet ontsnappen. Behalve die eerste keren dat we aan het oefenen waren, hij een gat in het hek ontdekte en via het kattenluikje in de voordeur weer naar binnen kwam. Gelukkig is hij daar nu te groot voor.
Het is een feestje om ’s middags thuis te komen en iemand aan te treffen die zo blij is dat je er weer bent. Jacobus is meestal ook blij om me te zien, maar die draait niet van die leuke rondjes om me heen. Maar eigenlijk is er maar één ding waar Borre alles voor doet: eten. De mevrouw van de puppycursus zei het ook al; een labrador doet alles voor eten. Terwijl ik kook ligt Borre vaak aan mijn voeten. Zo ook vandaag.
Het werd weer tijd voor een recept in samenwerking met Gezond en Wel. Ik kreeg onder andere heerlijke vijgen van ze. Vaak moet ik goed zoeken naar vijgen zonder toevoeging. Vaak zit er een laagje glucose of sulfiet in. Waarom, vraag ik me af. Toch helemaal niet nodig? Ik gebruikte glutenvrije havermout (ook van Gezond en Wel), zodat dit recept ook nog eens glutenvrij is! De smaken in deze reepjes doen mij eigenlijk een beetje denken aan koude winterse dagen. Komt vast door de rooibosthee en kaneel. Dit recept is een blijvertje en zal ik zeker vaker maken! Zonder kunstmatige toevoegingen, helemaal puur natuur! Lekker voor bij de thee, maar ook als gezond tussendoortje (kinderen vinden ze vast ook erg lekker!)
Vijgenrepen met rooibos
Type recept | Snack |
Aantal personen | 6 reepjes |
Totale tijd | 1uur en 30 minuten |
Ingrediënten
- 150 gr. gedroogde vijgen
- 1 tl vanille
- half glas sterke rooibosthee
- sap van een halve citroen
- 1 tl anijszaadjes
- Voor de vulling:
Voor het deeg:
- 3 el rooibosthee
- 1 el chiazaadjes
- 100 gr. (glutenvrije) havervlokken
- 35 gr. kokosbloesemsuiker
- 4 el kokosolie
- 1 tl vanille
- 1/4e tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl Kaneel
Werkwijze
- Maak eerst iets meer dan een half glas rooibosthee klaar. Laat 20 minuten trekken, zodat je ook echt een sterke thee hebt.
- Haal hier 3 el uit, doe in een kopje en voeg 1 el chiazaadjes toe. Laat vijf minuten staan zodat je een gel krijgt.
- Doe de haver in de blenderen blend tot je een fijn meel hebt. Voeg hier de suiker, ahornsiroop, kaneel, vanille, kokos, bakpoeder, chiagel en zout aan toe.
- Blend nog een keer tot je een deeg hebt, rol in een stuk plastic folie en leg 30 minuten in de vriezer, zodat het stevig wordt.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd de vijgen in stukjes en doe ze in een steelpannetje, samen met de overige rooibosthee.
- Voeg de vanille, anijs en citroensap toe en laat lekker pruttelen, zodat het indikt (ongeveer 15 minuten).
- Haal het deeg uit de vriezer, leg op een stuk bakpapier met een vel bakpapier er bovenop en rol met de deegroller tot een rechthoekige plak. Snijd de randen eraf, zodat je een mooie, rechte rechthoek hebt.
- Doe het vijgenmengsel in de blender en mix tot je een papje hebt. Verdeel de vulling over het midden van de het deeg. Vouw beide kanten naar binnen en zorg ervoor dat de randen sluiten.
- Zet 20 minuten in de oven op 180 graden.
- Laat even afkoelen en snijd in 6 reepjes.
- Geniet!
Bron: My New Roots
Geef een reactie