Nu het warmere weer er weer aankomt mag een lekker ijsje niet ontbreken. Wat dacht je van tropisch ijs met honing, ananas, kokos en een aardbeiswirl?
Bij ons in de tuin is het een drukte van jewelste. Sinds vorig jaar hebben wij namelijk een bijenvolkje. Of nou ja.. er staat een bijenkast in de tuin en de bijen maken daar dankbaar gebruik van. Toen ik vorige week zaterdag in de tuin zat, hing er ineens een grote, zwarte, zoemende wolk boven de kas; de bijen gingen zwermen! De bijen vlogen onder luid gezoem naar de dichtstbijzijnde bessenstruik, daar hing de bijenfamilie als een grote tros rond de koningin, terwijl verkenners af en aan vlogen op zoek naar een geschikte plek om verder te leven. En niet 1 keer, maar wel 5 keer! Jacobus schreef er een leuk stukje over op zijn website.
Je snapt.. er is afgelopen week veel gebeurd in onze tuin. Toen Jacobus en de imker bezig waren met de bijenkasten, brak er een stukje honingraat af. De honing willen we eigenlijk voor de bijen bewaren, maar aangezien deze al was afgebroken haalden we de honing eruit. En wat was het puur en lekker! Zo zoet en smaakvol heb ik het nog nooit geproefd! Het maakt wel dat ik een diepe buiging maak voor de bijen die zo hard aan het werk zijn, met raten zo perfect van vorm.
De honing die we uit de raten haalden gebruikte ik in dit heerlijke recept voor tropisch ijs met honing, ananas, aardbeitjes en pecannoten. De perfecte verkoeling voor een warme, zomerse dag. Je proeft de zon in dit ijs en waant je op een onbewoond eiland met palmbomen en een knalblauwe zee. Ik kan niet wachten tot ik dit ijs kan maken met onze eigen aardbeien. Tot die tijd zijn de aardbeien uit de supermarkt een prima vervanger! Maak je een grote bak ijs? Haal het dan een uur van te voren uit de vriezer, het is lastig te scheppen wanneer het ijskoud is. Je kunt er ook kleine ijsjes van maken, door ze in ijscovormpjes te gieten, heerlijk!
Tropisch ijs met honing, ananas en aardbeiswirl
Type recept | IJs |
Hoeveelheid | 1 liter |
Totale tijd | 15 min. bereiden + 1 nacht |
Ingrediënten
- 800 gr. verse ananas (1 ananas)
- 400 ml kokosmelk (fairtrade vind ik de lekkerste)
- 3 el honing
- 1 tl vanillepoeder
- 100 gr. aardbeien
- 1 tl balsamico azijn
- 25 gr. pecannoten
Werkwijze
- Mix de ananas, kokosmelk, honing en vanille in de blender tot een smoothie.
- Vul een bak (ik gebruikte een cakeblik) met de helft van het mengsel en zet een uurtje weg in de vriezer.
- Rooster de pecannoten in een koekenpan, laat afkoelen en hak grof.
- Mix de aardbeien en balsamico in de blender, haal het ijs uit de vriezer, schep de pecannoten erdoor en schenk de aardbeien erover.
- Schenk de rest van de ananas/kokosmix over het ijs en maak met een mes een swirl van boven naar beneden (alsof je een schrijfoefening doet). De aardbeien meng je zo luchtig door het ananasijs. Zet weer weg in de vriezer.
- Laat het ijs een nachtje vriezen en haal eruit wanneer je trek hebt.
- Geniet!
Ook lekker met stukjes pure chocolade in plaats van pecannoten, of allebei!
Geef een reactie