Uitgebreid koken is leuk, maar soms verlang je naar iets simpels, wat snel klaar is. Dit tomatenprutje op brood maak ik dan graag, helemaal met de overrijpe tomaten uit de kas!
Elke week halen we twee emmertjes cherrytomaten. Ze staan bij ons op de keukentafel, handig om zo weg te snacken, maar ze gaan ook mee in de tas naar het werk. Wist je dat je tomaten het best kunt verwarmen voordat je ze eet? Tijdens het verwarmen komt de lycopeen vrij, die zorgt voor de rode kleur in de tomaat. Lycopeen schijnt te helpen tegen huidveroudering door de zon en is ontzettend goed voor je hart en bloedvaten.
Ik gebruikte in dit recept cherrytomaatjes. Dat deed ik, omdat we ze zelf in de kas hadden, maar als ik ze niet voor handen heb haal ik ze uit de supermarkt. Mijn ervaring is dat aan cherrytomaatjes meer smaak zit dan aan die grote, waterige trostomaten. Dit is een super simpel recept, met maar een paar ingrediënten, die je meestal wel in huis hebt. Eigenlijk is het zo simpel dat het nauwelijks een recept te noemen is, maar he.. ik deel het hier toch maar, omdat het té lekker is om dat niet te doen!
Tomatenprutje op brood
Type recept | Lunch |
Aantal personen | 2 broodjes |
Totale tijd | 15 minuten |
Ingrediënten:
- cherrytomaatjes
- 1 blonde ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 el ketjapmanis of sojasaus
- 2 sneetjes (spelt)brood
Werkwijze
- Fruit de blonde ui in de pan met een scheutje olijfolie.
- Halveer de tomaatjes en voeg ze toe aan de ui, zet het vuur iets hoger.
- Laat de tomaatjes door bakken onder af en toe roeren, tot ze uit elkaar vallen en je een sausje krijgt (ongeveer 10 minuten).
- Voeg een teentje knoflook toe en de ketjap. Proef of alles naar smaak is en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
- Geniet!
Geef een reactie