Het is de taart der taarten op Proeven met Liefde; hij wordt hier al hét genoemd en moet verschijnen op elke verjaardag of gelegenheid waarbij taart wordt verwacht. De theeculaastaart; tiramisu van speculaas en thee, verrukkelijk!
Wauw. Vandaag deel ik het recept van een verrukkelijke taart. Ik wilde een verjaardagstaart maken, maar het moest natuurlijk wel een speciale taart worden. Ik stuitte op het recept van een tiramisutaart, dat leek me wel wat. Het was een taart waarin geen sterke koffie werd gebruikt, maar thee. En laat mij nou wel eens in zijn voor iets nieuws! Ik pakte de fiets naar de dichtstbijzijnde winkel, 5 km verderop. En ging opzoek naar de ingrediënten. En toen werd het leuk. De lange vingers waren namelijk op. En ja.. tiramisu zonder lange vingers en koffie is eigenlijk geen tiramisu. Ik had terug kunnen fietsen en de auto kunnen pakken naar de andere supermarkt, maar hé.. wat is er nou leuker dan zélf iets bedenken! Toevallig wist ik uit ervaring dat speculaaskoekjes erg goed mengen met thee, dus de speculaaskoekjes gingen in de mand, op naar huis zodat ik kon beginnen aan dit wonderlijke recept. Toen we de taart gingen voorproeven waren we er allebei stil van. Deze theeculaastaart staat vanaf vandaag met stip op 1!
Theeculaastaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 30 minuten + 1 nacht |
Ingrediënten
- 1 pak koffieleutjes of andere speculaas naar smaak (wil je voor de versie 2.0 gaan, dan gebruik je koffieleutjes met een laagje chocola aan de onderkant!)
- 120 gr. mascarpone
- 1 glas lauw water
- 1 theezakje ‘normale thee’ (earl grey is ook lekker!)
- 1 bekertje slagroom
- 20 gr. poedersuiker
- 1 el suiker
- cacao
- halve theelepel vanille extract
Werkwijze
- Laat het theezakje trekken in het glas lauw water. Meng hierbij de suiker en laat ongeveer 15 minuten staan.
- Klop de slagroom stijf, zet 1 helft weg in de koelkast. De andere helft meng je met de mascarpone.
- Voeg hier ook de poedersuiker en vanille aan toe. Meng totdat alles goed is opgenomen.
- Doe in een kleine springvorm de speculaaskoekjes. Probeer de hele bodem te bedekken.
- Giet hieroverheen wat thee, doe hieroverheen het mascarpone mengsel, met daarover weer wat koekjes en thee.
- Herhaal dit en eindig met de koekjes.
- Haal dan de overgebleven slagroom uit de koelkast en bedek de koekjes met de slagroom.
- Strooi hieroverheen cacao en klaar is je taart.
- Officieel moet hij nog 8 tot 12 uren opstijven in de koelkast, maar natuurlijk hadden wij niet zoveel geduld. Twee uren in de vriezer doet het ook prima.
Marishka zegt
Hey Nelleke,
Manlief wilde eens iets anders met zijn verjaardag en toen moest ik aan jou denken. Was een groot succes, heb je recept moeten delen :). Eigenwijs als ik ook weer ben, heb ik me ook niet helemaal aan het recept gehouden. Heb een stevige koekjesbodem gemaakt met boter en chocola (zoals je bij kwarktaarten wel doet)… Check je site overigens regelmatig, je bent goed bezig!
Groetjes Marishka (van die andere Sprong 😉 )
Nelleke Adema zegt
Bedankt voor je leuke reactie, dat klinkt lekker! Het is ook super leuk om zelf te experimenteren 🙂
danielle zegt
Hoi Nelleke,
Hoeveel reken jij voor een bekertje slagroom? 125 of 250 ml?
Nelleke Adema zegt
Hoi Daniëlle, ik reken 250 ml!
Anky van Dijk zegt
Wat een heerlijke taart. Ik heb deze bij ons grote sinterklaasfeest gepresenteerd en het was echt een groot succes! Bedankt!
Ik wil je graag volgen… alle nieuwe recepten bekijken en eventueel proberen die je plaatst. Biedt je deze mogelijkheid ook? Kan ik ergens mijn emailadres achterlaten? Of je volgen via facebook?
Nelleke Adema zegt
Hoi Anky, wat superleuk!! Hij is lekker he.. ik heb er mijn levensdoel van gemaakt om hem te overtreffen, maar dat wil nog niet echt lukken. Maar, ik blijf proberen ;).
Je kunt me volgen via facebook! https://www.facebook.com/proevenmetliefde is de site. Als ik een nieuw bericht op mijn site heb geplaatst, meld ik dit ook op facebook. Ik ben ook te volgen via instagram en pinterest. Als je zoekt op proevenmetliefde vind je me wel. Leuk!
Jacobus zegt
Dit is met stip de állerlekkerste taart die ik ooit heb gegeten. Ik vraag mij zelfs af of hij nog overtroffen gaat worden!
Joyce zegt
Heel lekker!!!!
Nelleke Adema zegt
Thanx, vind ik ook :D!
marijke zegt
Dit is echt een aanrader !
Nelleke Adema zegt
Ik maak hem morgen weer!
Mickey zegt
Deze taart was wel hééél lekker… 😉
puurenlekker zegt
En gelukkig waren er gister ook mensen die de perziktaart namen, zodat we vandaag allebei nog een stukje hadden :D!
puur en lekker zegt
Dan moet je er heel vlug bij zijn, want taarten blijven hier niet zo lang liggen 😉
Annalies zegt
Wanneer kunnen we bestellingen plaatsen 🙂