Zoals jullie misschien wel weten, heb ik in het voorjaar een tuintje aangelegd. Dit tuintje werd mijn theetuin. Een tuin waarin ik allerlei kruiden wilde laten groeien, zodat ik ze kon drogen en er thee van kon maken. Het tuintje werd versierd met kamille, aardbeimunt, chocolademunt, lavendel, rozemarijn, goudsbloem, framboos, druif en rozenbottel. En gister was het dan eindelijk zover; het was volle maan en mijn kruiden konden worden geplukt. Volle maan? Ja, ik pluk mijn kruiden bij volle maan. Dit heeft alles te maken met het feit dat bij volle maan alle sappen en oliën in de plant of bloem naar de top worden getrokken en je dus alle heilzame bestanddelen in de bloem hebt zitten. Als je bloemen wilt plukken, kun je dat dus het best bij volle maan doen! Wil je de wortels van een plant gebruiken, dan kun je dit het beste bij donkere maan doen (als je geen streepje maan meer kunt zien), dan worden alle werkzame stoffen naar de grond getrokken.
Als je kruiden wilt drogen kun je dit op verschillende manieren doen. Het beste kun je dit doen op een zonnige, droge dag, zodat je bloemen ook mooi droog zijn (anders heb je kans dat ze niet drogen, maar rotten). Ik gebruikte oude tijdschriften, waarop ik blaadjes chocolademunt, aarbeimunt, gewone munt en kamille heb te drogen. Ik heb ze op stellingen in het hok neergelegd, zodat ze een droge plek hebben. Deze kruiden gebruik ik om thee van te maken.
Vervolgens plukte ik goudsbloem (calendula). Goudsbloem gebruik ik niet voor in de thee, maar om zalf mee te maken. Eerst maakte ik er olie van, door zuivere amandelolie in een potje te doen en hierin zoveel goudsbloemen te doen dat ze net nog onder de olie stonden. Dit moet een paar weken zo blijven staan, op een zonnige en droge plek. Af en toe even schudden of omkeren, dan trekken de stoffen in de olie. Goudsbloem werkt goed bij ontstekingen en is wondhelend. Ook werkt het ontgiftend en bloedstelpend.
Vervolgens plukte ik lavendel en rozemarijn. Ook om thee van te maken, maar van deze struiken maakte ik bosjes, die ik ondersteboven laat drogen. De lavendel hangt binnen in de keuken te drogen (omdat het zo lekker ruikt) en de rozemarijn hangt buiten aan de waslijn te drogen.
En zo hoop ik over een tijdje ook in de herfst en winter te kunnen genieten van lekkere zelfgemaakte thee! Ik houd jullie op de hoogte.
Fenne zegt
Hoi kun je alle hibiscus eten en kun je daar ook gedroogde thee van maken?
Nelleke zegt
Hallo Fenne, daar durf ik geen antwoord op te geven. Ik heb niet genoeg kruidenkennis om daar antwoord op te geven, sorry!
Vriendelijke groet, Nelleke
Lique zegt
Wat een mooi artikel!! ik pluk zelf ook altijd bij volle maan. Erg leuk te merken dat steeds meer mensen een hoger bewustzijn ontwikkelen en terug keren naar de natuur! Vrouwenmantel pluk ik ook tijdena vollemaan, maar wel vlak na de ochtenddauw als de bloem droog is. Het schijnt dat hij dan op zijn best is.
Nelleke zegt
Dankjewel :), de natuur is mooi!
sonja zegt
Hallo Nelleke,
Ik heb ook een paar kruiden staan voor de thee. Meestal pluk ik wat vers blad of bloempjes en doe dat in heet water.
Toch lees ik vaak dat je de blaadjes eerst moet drogen, maar ik weet niet waarom dit nodig is en of het belangrijk is om dat eerst te doen.
Ik hoop dat jij me verder kunt helpen.
Groetjes Sonja
Nelleke zegt
Hoi Sonja,
in de zomer gebruik ik ook het liefste verse kruiden. Ik droog ze eigenlijk alleen, omdat mijn kruiden het in de winter niet altijd goed doen en ik zo ook in de winter thee kan maken! Succes 🙂
Groetjes Nelleke
Fokje de Jong zegt
Hoi Nelleke,
Wij maken ook wel thee uit eigen tuin. Voornamelijk van citroenmelisse. Nu lees ik wisselende verhalen op internet of je het nu wel of niet kan drinken als je zwanger bent. Het lijkt me juist heerlijk om even te rust te komen. En straks met borstvoeding?
Ik ben nieuwsgierig of je hier meer over gehoord/gelezen hebt.
Groetjes aan Jacobus!
Groet, Fokje
Nelleke Adema zegt
He Fokje! Ik heb er even mijn studieboeken op na geslagen. Bij zwangerschap en borstvoeding is het advies niet te veel citroenmelisse te gebruiken. Er zit rozemarijnzuur in, wat bij overdosis schade aan kan brengen aan de foetus. Rozemarijnzuur zit ook in oregano, rozemarijn, salie en marjolein. In de studieboeken gaan ze er verder niet uitgebreid op in. Ik denk dat het geen kwaad kan af en toe een kopje te nemen, met mate. Brandnetelthee en kamille schijnt wel goed te zijn bij een zwangerschap, het werkt rustgevend. Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Groetjes terug!