Nu heb ik natuurlijk niks tegen een chocoladetaartje met courgette, brownies met kikkererwten of koekjes met haver, ik maak ze met liefde en met de smaak is niks mis. Sterker nog.. de smaak is gewoon goed! Maar soms heb ik behoefte aan een taartje zonder poespas. Gewoon. Taart. Deze taartjes zijn typisch van die taartjes die je maakt bij bijzondere gelegenheden. Je weet wel.. Wanneer het regent en je het huis niet uit wilt.. wanneer je er ineens achter komt dat je nog chocola in een kastje hebt liggen, of wanneer je viert dat je verloofd bent!
Het verhaal? Vorige week vrijdag was ik niet fit. Ik lag snotterend op de bank met hoofdpijn en keelpijn. We hadden afgesproken dat we de volgende dag met Bor naar het bos zouden (wat ik al een beetje vreemd vond, want meestal beslissen we gewoon op de dag zelf of we naar het bos gaan. Daar hoeven we geen afspraken over te maken). Jacobus zat aan de andere kant van de bank en keek uit het raam: “Wat jammer nou van het weer!” zei hij zuchtend. We keken elkaar aan en ik wist gewoon wat er kwam. We moesten allebei lachen en Jacobus liep naar de auto. Hij kwam terug met een klein pakje en ging op zijn knieen! “Weet je wat het is..” begon hij. “ik wilde eigenlijk morgen met je naar het bos en je bij de oude beukenboom ten huwelijk vragen. Maar aangezien het daar nu een drekboel is en ik je zo ook wel heel erg lief vind..” of ik met hem wilde trouwen! Je snapt natuurlijk wat mijn antwoord was en nu hebben we in september een feestje! Reden genoeg voor een lekker taartje zou ik zeggen!
Tartelettes met Tony Chocolonely chocolademousse
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6 taartjes |
Totale tijd | 2 uurtjes |
Ingrediënten
Voor de mousse:
- 1 reep Tony Chocolonely caramel zeezout
- 3 eieren, gesplitst
Voor de taartjes:
- 2 el honing
- 1 ei
- 90 gr. speltmeel
- 90 gr. zelfrijzendbakmeel
- 70 gr. boter
Verder nog:
- Aardbeien om te garneren
Werkwijze:
Voor de mousse:
- Maak de chocolademousse door de chocola in een klein (!) laagje water te smelten in een steelpannetje.
- Klop de eiwitten stijf, kluts de eigelen in een ander kommetje.
- Meng de eigelen met de chocola en roer tot een romig papje.
- Vouw de eiwitten er doorheen, doe dit rustig, tot alles met elkaar gemengd is.
- Zet min. twee uren weg in de koelkast, het beste maak je dit de dag van te voren.
Voor de taartjes:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de honing en ei met elkaar tot een papje.
- Voeg het meel en de boter toe en kneed tot een deeg.
- Zet een uurtje weg in de koelkast.
- Rol het deeg uit en steek er kleine taartvormpjes uit.
- Bak de taartjes 15 á 20 minuten in de oven.
- Laat helemaal afkoelen!
De taartjes opmaken:
- Schep chocolademousse in een taartje.
- Garneer met schijfjes aardbei.
- Geniet!
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Faber zegt
Wat een mooi bericht
Je mag tot september steeds taart maken
Mariette zegt
Van harte gefeliciteerd met jullie voorgenomen huwelijk