Nu onze lieve Borre er is, kunnen onze kippen eigenlijk niet meer los rondscharrelen in de tuin. Het is niet zo dat Borre er achteraan gaat, maar de kippen zijn bang voor hem en vliegen over het hek naar de buren. We hebben er nu een gewoonte van gemaakt om ze vroeg in de avond nog even te laten scharrelen, terwijl Borre binnen blijft. Tot vorige week. De kippen + Foppe (de haan) waren vrolijk buiten aan het scharrelen en Jacobus moest het prullenbakje legen in de compost ton, buiten. Ik deed de deur voor hem open en hield Borre tegen en tegelijk zagen we een hoopje zwart-witte veren liggen. Ik deed de deur dicht en Jacobus liep erop af. Jacobus keek me aan en schudde zijn hoofd. Het was onze mooie haan, gepakt door een roofvogel. Zijn rug lag helemaal open, maar hij leefde nog half! Ik zal de details besparen, maar Jacobus had een vervelende klus. En nu hebben we nog drie kippen. Die we eigenlijk niet meer naar buiten willen doen, omdat er een roofvogel is die ze in de gaten houdt. Dat brengt ons aan het twijfelen of we nog wel kippen moeten willen houden. Het is ontzettend leuk, maar het was niet onze bedoeling om ze binnen te laten blijven of op te laten eten door roofvogels. De haan was niet de eerste bij wie het gebeurde en je gaat het ook niet echt tegen. Tot zover onze mooie haan, onze kippetjes moeten het weer zonder baas stellen!
Begrijp me goed, ik zie dit niet als reden om het met een taartje te vieren, maar onze stoofperen groeien als een tierelier en tsja.. dan moeten er manieren worden verzonnen om ze te verwerken. We eten nu al een paar weekenden van de peertjes, maar ik heb ondervonden dat ze in een taartje ook erg goed te doen zijn. Dat resulteerde in dit heerlijke recept van een stoofpeertjestaart, wat me alvast een beetje in de Sinterklaas sferen brengt..
Stoofpeertjestaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 2 uurtjes |
Ingrediënten
- 4 stoofpeertjes
- 200 ml perensap
- kaneelstokje
- 200 ml rode wijn
- 1 tl anijszaadjes of 1 steranijs
- 1 vanille stokje
- 150 gr. zelfrijzendbakmeel
- 75 gr. boter
- 70 ml ahornsiroop
- 1 ei
- el koekkruiden
- Slagroom + 1 el cacao naar smaak
Werkwijze
- Schil en halveer de stoofpeertjes en doe ze in een pan, samen met het perensap, een kaneelstokje, rode wijn, anijs en vanille stokje. Laat een uurtje zachtjes koken op laag vuur.
- Maak het deeg voor de taart door de boter te mixen met de ahornsiroop. Voeg hier ondertussen het bakmeel en een eitje aan toe en als laatst de koekkruiden, terwijl je door mixt.
- Wanneer je een mooi deeg hebt gekregen, doe je het in de gewenste vulling. Zet even weg in de vriezer totdat de stoofpeertjes klaar zijn.
- Leg de peertjes op het deeg. Zet 45 minuutjes in de oven op 180 graden.
- Je kunt het eventueel nog afmaken door de afgekoelde taart te bedekken met een laagje opgeklopte slagroom, gemengd met cacao, zoals je op de foto kunt zien, maar zonder slagroom is hij ook erg lekker!
- Geniet!
Anne zegt
Ik krijg gelijk trek als ik dit recept doorlees. Ik sla het meteen op, als dessert voor het kerstdiner. Stoofpeertaartje, en dan daarbij een speculaasmousse. Hoe goed klinkt dat?!
(En wat naar van Foppe… Zo is het inderdaad niet leuk om kippen (en hanen) te houden; het is toch fijner als ze lekker buiten rond kunnen scharrelen)
Nelleke Adema zegt
Mmm! Dat klinkt supergoed!