Superfoods… er is veel over te zeggen en te lezen. Er zijn voorstanders en tegenstanders, maar zoals zo vaak ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden. In de (natuurvoedings)winkel zie je vaak producten liggen met het stempeltje “superfoods” op de verpakking. Allerlei poedertjes en zakjes komen je tegemoet. Maar wat is er mis met een zak ouderwetse boerenkool? Wat mij betreft ook een superfood, maar het staat niet op de verpakking! Wie heeft bedacht waaraan een zogenaamd superfood aan moet voldoen voordat het dat stempeltje kan krijgen? Begrijp me niet verkeerd, ik geloof best dat de producten die als zodanig bestempeld worden ook daadwerkelijk iets doen voor je gezondheid, maar er zijn producten zonder het stempeltje die dat ook doen. Daarom val ik maar weer terug op de gedachte dat het altijd belangrijk is om zelf te blijven nadenken en te onderzoeken. En om te blijven variëren met de voedingsmiddelen die je binnen krijgt. En om serieus te voelen wat voeding met je doet, is het belangrijk om niet teveel in een keer uit te proberen. Op deze manier kun je erachter komen van welk product je meer energie krijgt en welk product iets minder voor je doet.
Spiruwat?
De laatste tijd begint spirulina mijn aandacht te trekken. Tijd om er eens in te duiken. Spirulina kun je in verschillende vormen krijgen. Een aantal jaar geleden slikte ik het in tabletvorm, maar je kunt het ook krijgen in poedervorm of capsules. Ze schijnen er zelfs te zijn in kauwtabletten, maar eerlijk gezegd zou dat niet mijn voorkeur hebben. Sprirulina heeft een donkergroene kleur en is een alg. Zo ruikt het ook. De smaak is neutraal als je het mengt in bijvoorbeeld een smoothie. In tabletvorm proef je wel de algensmaak.
Waarom is het gezond?
Spirulina bevat veel anti-oxidanten, die helpen ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Daarnaast is het een volwaardige eiwitbron (sommigen beweren dat het de béste bron van eiwitten is) en daarom heel goed voor vegetariërs. Het schijnt ook ontzettend veel ijzer te bevatten, wat goed is tegen bloedarmoede. Het is daarom heel goed om spirulina in een smoothie met bijvoorbeeld sinaasappel te combineren. De vitamine C in de sinaasappel zorgt ervoor dat het ijzer wordt opgenomen. Daarnaast bevat spirulina ook veel vitamine E, goed voor een gezonde huid. Wanneer je spirulina aanschaft, zorg er dan voor dat je gaat voor een goede kwaliteit. Deze kleine algjes nemen ook de zware metalen en gifstoffen op die voorkomen in vervuild water en dat wil je natuurlijk niet hebben.
Vandaag wil ik met jullie het recept delen van spirulina pannenkoekjes. Door de week vind ik het fijn om te ontbijten met een smoothie, maar in het weekend ontbijt ik graag wat uitgebreider. Vroeger graag met broodjes uit de oven, sinds een paar jaar het liefst met havermout of mijn favoriet; hazelnootyoghurt. Toch mogen deze spirulina pannenkoekjes niet ontbreken in mijn lijstje met favoriete ontbijtrecepten.
Pannenkoekjes met spirulina
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 2 (vier pannenkoekjes) |
Totale tijd | 10 minuten |
Ingrediënten
- 2 eieren
- 1 banaan
- 20 gr. havermout
- el kokosolie (of een andere olie naar keus om in te bakken)
Optioneel:
- scheutje vanille extract
- tl honing
- tl spirulina
- snufje zout
Werkwijze
- Doe de eieren, banaan en havermout in een blender en blend tot je een pannenkoekbeslag hebt. Eventueel kun je hier een tl spirulina aan toevoegen en/of de andere opties die ik erbij geef.
- Verwarm een koekenpan met een el kokosolie en doe een juslepel beslag in de pan. Draai het pannenkoekje na ongeveer een minuutje om (afhankelijk van hoe hoog je het vuur hebt en hoe snel je pannenkoekjes gaar zijn).
- Serveer met een scheutje ahornsiroop.
- Geniet!
V. zegt
wat een leuke foto hierboven van je..leuke recepten waarvan ik enthousiast word…ik hou van simpele recepten…niet te veel ingrediënten en wel smaakvol en gezond. Veel ontdek en kook plezier
Marlies zegt
Zelfs een zak boerenkool is niet ouderwets, wat is er mis met een struik boerenkool. Zoveel mogelijk onbewerkt.
Nelleke Adema zegt
Helemaal mee eens!