En zo hadden we toch nog even winter afgelopen week! Nietsvermoedend stapte ik op mijn vrije dinsdagochtend uit bed. Ik had wel in de gaten dat het koud was, maar pas toen ik de meer dan 100 gemiste appjes en een bezorgd voicemailbericht zag, kwam ik erachter hoe winters het was. Onze school bleef dicht, het was niet verantwoord voor kinderen en leerkrachten om door de wijk te lopen. Langzaam verschenen overal berichten op facebook en het nieuws van schaatsende mensen op straat. Er lag een dikke plak ijs over de veranda en ook onze brug was spiegelglad.
’s Middags maakte ik een wandelingetje met Borre. Op straat was het rustig, er was flink gestrooid, dus je kon er niet schaatsen, maar in de stilte hoorde je het zachte gekraak van de bomen, waar ook een laagje ijs op lag. Een mooi geluid, wat ik nog niet eerder gehoord had. Borre vond het maar wat leuk, zo’n wandeling in de kou. Hij kreeg wat wij noemen; een riedel, de mensen met een labrador weten vast wat ik bedoel. Onbeheerst en op volle snelheid rende hij rondjes door de tuin.
De volgende dag werd het er niet beter op, de wegen waren spiegelglad. Toen ik na een half uur een halve cm ijs van mijn autoruiten had gebikt, toch nog maar even checkte of het écht wel verantwoord was om de deur uit te gaan, bleek de weg waar ik overheen moest in een ijsbaan te zijn veranderd. Op zulke momenten is het een nadeel om ver van het werk af te wonen en na enige afwegingen en een licht schuldgevoel besloot ik om de gok toch maar niet te wagen.
En ja.. wat doet deze juf als ze niet werken kan.. Bakken! Bij zo’n dag hoort natuurlijk wel iets winters. Ik bakte een speltbrood met een swirl en maakte er kleine broodjes van. En ik geloof dat dít recept wel bij een van de beteren is op Proeven met Liefde. Dit recept staat bij mij met stip op 1 op dit moment en is er gewoon eentje die je moet uit proberen. Je kunt zelf allerlei variaties aanbrengen in de vulling, maar ik vond deze echt top. Dat komt waarschijnlijk door de venkelzaadjes. Ik houd van de pure smaken in dit brood en hij is zo lekker als hij nog een beetje warm is.. Mmmm!
Speltbroodjes met kaneelswirl
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 8 broodjes |
Totale tijd | 2 uurtjes |
Ingrediënten:
Voor het brood:
- 400 gr. speltmeel
- 3 gr. droge gist
- snufje zout
- 2 el roomboter of ghee
- 2 tl honing/kokosbloesemsuiker of ahornsiroop
- 130ml water
- 130 ml (amandel)melk
Voor de vulling:
- 50 gr. rozijnen
- 2 el kaneel
- 2 el honing
- snufje kardemom
- 2 el venkelzaadjes
Werkwijze
- Weeg alle ingrediënten af. Meng het meel, zout, suiker en gist in een grote mengkom. Doe 130 ml warm water bij de amandelmelk, zodat je een lauw mengsel hebt. Giet dit langzaam bij je meel. Voeg ook de boter toe en kneed tot je een mooi deeg hebt. Ik deed het met de kitchenaid op stand 2, 10 minuten. Met de hand duurt dit ongeveer 20 minuten.
- Kijk of je een mooie bol kunt vormen van het deeg. Is het te plakkerig? Voeg nog wat meel toe. Is het te droog? Voeg nog wat water toe. Zet het afgedekt op een warme plek en laat 1 uur rijzen.
- Maak de vulling van je brood: doe de rozijnen in een steelpannetje met een heel klein laagje water, tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat vijf minuten pruttelen.
- Voeg de kaneel, honing en kardemom toe en maak er met de staafmixer of in de blender een papje van. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
- Rol het deeg uit tot een grote plak. Het makkelijkst is, om dit tussen twee vellen bakpapier te doen. Smeer de vulling uit over de grote plak, strooi de venkelzaadjes erover en rol op, tot je een lange rol hebt.
- Snijd de rol in plakjes van 5 tot 10 cm dik en leg ze in een met bakpapier beklede ovenschaal tegen elkaar aan.
- Zet 30 minuten weg in de oven
- Geniet!
Geef een reactie