Sinds een paar weken ben ik wat extra tijd aan het investeren in mijn gezondheid. Nu was de basis van wat ik at wel gezond; geen brood, elke dag beginnen met een groentesapje, genoeg groente en fruit.. maar het gevaar van veel weten over voeding, is dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik denk dat ik niet de enige ben die hier last van heeft, ik hoor het steeds vaker om me heen. Ik denk dat er in deze tijd bij veel mensen een behoefte is om terug te gaan naar de basis; alle informatie uit internet, boekjes en de media eruit gooien en gewoon zelf opzoek gaan naar wat werkt voor jou lichaam. Aangezien ik op mijn site verkondig dat het belangrijk is om te genieten van je eten en te luisteren naar wat werkt voor jouw lichaam, is dat waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik ben bij een orthomoleculair voedingstherapeut geweest, die een scan heeft gemaakt van alles wat er in mijn lichaam speelt. Op deze manier weet ik hoe ik voeding aan kan passen aan wat werkt voor mijn lijf, dat is waarschijnlijk heel anders dan wat werkt voor jouw lijf. Zo kwam ik erachter dat mijn lichaam moeite heeft met gluten. Grappig, omdat ik brood al jaren vermijd, pasta eten we ook niet vaak. Maar cake en taart met tarwebloem? Daar ben ik niet bepaald zuinig mee geweest..
Gluten?
Veel mensen zijn gevoelig voor gluten, maar je hebt het niet altijd in de gaten. Gluten tasten de darmwand aan en laat de darmwand nu net de plek zijn waar al die gezonde voedingsstoffen worden opgenomen. En ja.. dan kun je in de basis nog zo gezond eten.. als je lichaam de gezonde stofjes niet goed opneemt is er toch iets niet helemaal goed van binnen. Je kunt tekorten oplopen aan bepaalde vitaminen en mineralen en hierdoor ontstaan allerlei vage klachten. Het lijkt steeds vaker voor te komen; mensen die problemen hebben met gluten. Is het een hype geworden of is er echt iets aan de hand met onze voeding? Vroeger aten we ook brood, maar waren er lang niet zoveel allergieën als tegenwoordig. De teelt- en bewerkingstechnieken van granen zijn zoveel veranderd ten opzichte van vroeger, dat ik best geloof dat hier een kern van het probleem ligt. De granen van nu zijn niet meer de granen van 50 jaar terug. Ik heb de waarheid niet in handen, er zijn genoeg onderzoeken die allemaal weer het tegengestelde beweren. Wat ik wel weet, is sinds ik nu vijf weken lang bezig ben met het minderen van gluten (niet vermijden, maar minderen), mijn lichaam zich weer aan het herstellen is. Als ik dan toch iets eet met gluten, heb ik gegarandeerd last van een energiedip of steken in mijn buik. En dat zegt me meer dan alle onderzoeken bij elkaar. Dus.
En dan nu…
En doordat ik meer tijd wil investeren in mijn gezondheid, ben ik afgelopen week naar een lezing geweest over superfoods. Alle potjes en zakjes met superfoods die werden genoemd, had ik in mijn kastje staan. Behalve de rauwe cacao (hehe) en de goji’s, stond de rest een beetje te verstoffen. Tijd om met frisse energie weer een aantal superfoods toe te voegen aan mijn eetpatroon, waardoor deze lekkere sinaasappelsmoothie met macapoeder ontstond. Maca bevat veel ijzer, doordat vitamine c helpt om de ijzer beter op te nemen voegde ik er een sinaasappel aan toe. Nog een beetje kokosmelk en zie hier; een heerlijke tropische smoothie!
Ohja! Vind je mijn site leuk? En gun je me een plekje in de foodblog top 50? Dan kun je op mij stemmen via deze link :D. Alvast heeeeeeel erg bedankt!
Sinaasappel-maca smoothie
Type recept | Smoothie |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 10 minuten |
Ingrediënten
- 2 sinaasappels
- 200 ml kokosmelk
- 1 el macapoeder (optioneel)
Werkwijze
- Pers de sinaasappels uit en doe het sap in een blender, samen met de kokosmelk en macapoeder.
- Geniet!
Geef een reactie