Vandaag wil ik met jullie het recept van een heerlijke herfsttaart delen. Deze dagen doe ik niets liever dan in het bos wandelen en de beginnende herfstgeuren opsnuiven. De geur van sinaasappels hoort hier ook bij en aangezien we vandaag vieren dat we alweer zeven jaar bijelkaar zijn, mocht een taartje natuurlijk niet ontbreken. Dit recept is van Amber Albarda en komt uit het boek ‘gezond bakken’.
Dit taartje is niet alleen super lekker, het bevat ook nog eens veel voedingsstoffen. Zo is het beslag niet gemaakt van bloem, boter en suiker, maar van pistache, amandelmeel en ahornsiroop. Om het extra feestelijk te maken deed ik er nog een laagje van slagroom met cacao op, maar dit kun je natuurlijk ook achterwege laten. Wij gaan straks lekker het bos in en raad eens wat er dan op ons staat te wachten?
Sinaasappeltaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8-10 |
Totale tijd | 1 uur en 45 minuten |
Ingrediënten
- 2 biologische sinaasappels
- 100 gr. pistache nootjes
- 250 gr. amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 150 gr. ahornsiroop
- 100 ml yoghurt
- 6 dadels
- 1 tl kaneel
- 1 el vanille
- 3 eieren
Optioneel voor de bovenlaag:
- 250 ml slagroom
- 1 el cacao
- 1 el ahornsiroop
- 20 gr. pure chocolade (liefst 80%)
Werkwijze
- Zet een pannetje met water op het vuur en laat de sinaasappels (met schil) een uurtje koken.
- Pel ondertussen je pistache nootjes en hak ze fijn in de blender of met een staafmixer.
- Voeg hieraan het amandelmeel en bakpoeder toe en mix nog even door elkaar.
- Wanneer je sinaasappels klaar zijn, hak je deze (met schil) fijn in de blender. Voeg nu ook de ahorn, dadels, kaneel, yoghurt, vanille en eieren toe.
- Voeg de sinaasappels en het meel samen en mix tot je een mooi deeg hebt. De liefhebber kan hier ook nog chocolatechips doorheen roeren!
- Zet 45 minuten in de oven op 180 graden.
- Maak ondertussen de topping door de slagroom met cacao en ahornsiroop stijf te kloppen, zet daarna weg in de koelkast.
- Laat de taartvolledig afkoelen en bestrijk met de slagroom. Rasp hierover nog de pure chocola en geniet!
Afieke zegt
Hoi, echt een leuk recept dit, ik ga hem vandaag maken 🙂 Twee vraagjes: klopt het dat je ongezouten pistachenoten hebt gebruikt? en wat bedoel je met bakpoeder: baking soda, wijnsteenzuurbakpoeder, gewone supermarkt bakpoeder uit zijn zakje, of nog iets anders?
Nelleke Adema zegt
Haihai, ik gebruikte inderdaad ongezouten nootjes en ik heb de baking powder van Doves Farm uit de natuurvoedingswinkel gebruikt. Succes, hij is erg lekker 🙂
Petra zegt
Hi Nelleke, dat ziet er weer heerlijk uit! Ik ben ook zo blij met lekkere recepten zonder gluten en suiker enzo. Bram eet nog geen amandelmeel, ik ga het met kokosmeel proberen. Heb jij ook ander gebak wel eens met kokosmeel gemaakt? Mijn paleo pannenkoeken met kokos waren lekker maar helemaal uit elkaar gevallen. Dat was een recept van Elenas pantry, origineel met amandelmeel. Zit daar zoveel verschil in? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat een lieve Borre hebben jullie! Lieve groet ook aan Jacobus. Petra
Nelleke Adema zegt
Hoi Petra, leuk dat je reageert! Ik heb wel eens gebak gemaakt met kokosmeel, maar hier zat ook een deel amandelmeel bij. Ik heb even voor je opgezocht of je amandelmeel kunt vervangen door kokosmeel. Oerkracht.nl raadt het volgende aan:
AMANDELMEEL VERVANGEN DOOR KOKOSMEEL
Doordat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan amandelmeel gelde de volgende richtlijnen:
Gebruik de helft of 1/3 van de hoeveelheid meel (100 gram amandelmeel wordt 35 – 50 gram kokosmeel)
Verdubbel de hoeveelheid eieren of vocht (b.v. kokosmelk of water)
Hou de dikte van je beslag in de gaten. Een beslag van amandelmeel (boekweit etc.) heeft de dikte van een cakebeslag. Een kokosmeel beslag is daarentegen erg dun (iets dikker dan een omelet beslag).
Je kunt het proberen, maar het blijft wel lastig! Je zou het makkelijker kunnen vervangen door boekweitmeel of kastanjemeel misschien? Succes! En groetjes daar 🙂
Petra zegt
Hi Nelleke,
Dank je wel voor het uitzoeken, super! Ik maak nu taart en muffins volgens je aanwijzingen en het lukt! En het wordt lekker! Weer een overwinning. En dat net voor Bram zijn verjaardag! Alleen pannekoeken, hmm, dat wordt nog steeds een bananen, kokos roerei 🙂 boekweit ga ik weer eens, heel voorzichtig proberen, dat ging eerder nog niet. Wie weet lukt het nu wel. Ik vind je site en je recepten en je stijl zo leuk Nelleke! Ik droom er stiekem ook wel eens over om al mijn creaties met mamma’s met kinderen met heel veel allergieen en intoleranties te delen. Er is nog niet genoeg tijd over. Misschien vind ik ook nog wel zo een site waar ik iets kan plaatsen. Veel liefs van ons. Bram en Rosalie weten nog steeds precies wie jullie zijn en ook dit jaar was er weer een mooi kabouterdorp bij de tent!
Nelleke Adema zegt
He Petra, bedankt voor je leuke berichtje en de lieve dingen die je schrijft! Dat ze dat nog kunnen herinneren zeg, knap! Wij zijn jullie ook nog niet vergeten hoor :). Ik denk dat er wel vraag is naar recepten voor kinderen met allergieën, het komt steeds vaker voor lijkt het wel. Het is leuk om te dromen, doe ik ook nog steeds :). Pannenkoeken lijken me ook lastig. Ik maak ze inderdaad ook wel eens van banaan en ei, wel lekker! Doe Bram en Rosalie de groetjes maar en veel succes met het koken!