Wat niet persé noodzakelijk was, maar wel al heel lang op ons lijstje stond, was een slowjuicer. Elke ochtend maak ik nog steeds lekkere groentesapjes in een gewone sapcentrifuge. Dit werkt prima, maar nadeel is wel dat je veel pulp overhoudt. Vaak kun je het nog een tweede keer door de machine halen en dan komt er nog steeds sap uit. Een sapcentrifuge draait het fruit ook supersnel rond, waardoor het verhit wordt, een slowjuicer doet dit niet. Het wringt het fruit zeg maar door de machine, waardoor veel enzymen en voedingsstoffen bewaard blijven. Omdat we toch best veel sap maken, besloten we om te gaan voor een goede kwaliteit sap en hebben we een slowjuicer aangeschaft! En het is zo leuk om mee te werken.. we hebben een Matstone slowjuicer gekocht, natuurlijk ook in het rood. Hij maakt amper geluid (handig als je wederhelft nog in bed ligt terwijl je de sap maakt) en is super makkelijk schoon te maken, beter dan de sapcentrifuge. En je kunt er ook notenboter mee maken, pasta, sausjes en ijs. Zelfs oliën kun je ermee persen, hoe cool is dat?
Afgelopen maandag hadden Jacobus en ik een sapdag. De hele dag alleen maar groentesapjes drinken uit de slowjuicer. Waarom? Omdat het kan! Als je sapjes drinkt geef je je lichaam de rust om zich te focussen op het diep reinigen van organen en weefsels, in plaats van dat alle energie opgaat aan het verteren van voedsel.
En het was heerlijk!Ik had verwacht dat er wel wat rare ontgiftingsverschijnselen zouden optreden, maar ik heb eigenlijk niks gevoeld. Bij eerdere pogingen kreeg ik hoofdpijn, een duf gevoel, voelde ik me lamlendig en rusteloos. Deze keer voelde ik me kiplekker, had ik veel energie en koste het geen moeite om een sapje te drinken in plaats van iets te eten. Elke twee uur hadden we een sapje, we hebben 7 km gelopen en deze documentaire gekeken. Shocking! Nu is het niet mijn bedoeling om 60 dagen te sapvasten, maar het is leuk om 1 dagje mee te maken wat het is. Voor echt effect denk ik dat je wel iets langer moet sapvasten, maar ja.. ik hou nu eenmaal van eten. Voor vandaag dus drie saprecepten die te lekker zijn om niet te delen.
Sap nr 1:
- 2 stengels bleekselderij
- 2 handen boerenkool
- 1 groene appel
- schijfje gember
- halve komkommer
Sap nr 2:
- 2 venkelknollen
- 2 peren
- 1 groene appel
- 8 stengels bleekselderij
- halve citroen zonder schil
- schijfje gember
- kommetje spinazie
Sap nr 3:
- 3 stengels bleekselderij
- 1 appel
- 1 peer
- schijfje gember
- 2 handjes spinazie
Anoes zegt
Hoi Nelleke, sinds vandaag ben ik ook de trotse bezitter van een slowjuicer. Ik heb er ook een zeef bij voor het maken van ijs en notenboter etc. Maar er staat nergens bij hoe ik dit moet doen, heb jij hier ervaring mee?
Nelleke Adema zegt
Hoi Anoes, ik heb geen ervaring met het maken van ijs en notenboter in de slowjuicer. Ik weet dat het wel kan, maar ik vind het makkelijker om in de blender te maken. Notenboter maak ik door simpelweg noten in de blender te doen en steeds even van de kant te schrapen. Het wordt eerst een soort meel en daarna een notenboter. IJs maak ik van bevroren fruit, ook in de blender. Dit beantwoord denk ik niet je vraag, maar misschien zijn er anderen die hier wel ervaring mee hebben?
Annelice zegt
Hoi Nelleke,
Allereerst complimenten voor je site! Hartstikke leuk, zeker voor mensen (zoals ik) die nog weinig verstand hebben van het genieten van de slowjuicer. Ik heb sinds 2 dagen ook ‘zo’n ding’ en waar ik bij recepten op internet tegenaan loop is: moet ik eerst schillen of niet? Bij appels, courgette e.d begrijp ik dat ik niet eerst hoef te schillen. Bij een verse ananas kan ik ook wel bedenken dat ik die eerst even schil, maar hoe zit dat met citroenen, sinaasappels, kiwi’s en limoentjes? Ik heb de Angel slowjuicer, dus weet dat die heel veel aankan, maar ben nog zoekende naar de werkwijze. Kan jij hier iets over roepen? Alvast bedankt!
Hartelijke groet,
Annelice
Nelleke Adema zegt
Hai Annelice, in principe gooi ik de meeste groente en fruit met schil door de slowjuicer. Citrusvruchten schil ik wel. In de schil zitten vaak bestrijdingsmiddelen, vooral in die van citrusvruchten. En bovendien lijkt me de smaak van de schil ook een beetje overheersend. Volgens mij kun je kiwi gewoon met schil door de juicer halen! Ik hoop dat je er wat aan hebt,
Groetjes Nelleke
irene zegt
ik doe dit ook nog niet zo lang.. om een beetje gewicht kwijt te raken .. ik heb vandaag ook een lekkere gemaakt : vier wortels, 1 appel , 2 kiwi’s, andijvie en paprika.. hmm erg lekker.
Nelleke Adema zegt
Leuk! Een combinatie die ik nog niet heb geprobeerd!
Xenia zegt
Hey Nele,
Ik heb zo juist je blog gevonden. Ik ben zelf nu zo ongeveer 1 jaar bezig met gezonde voeding & wat echt goed voor je is. Ik heb zojuist het boek zonder suiker besteld omdat het me zo leuk leek & zo kwam ik hier terecht. Je blog is super interessant & vol met recepten & dingen die goed voor je zijn. LOVE IT ALL THE WAY. Deze slowjuicer zou ik ook wel willen maar aangezien ik nog thuis woon & mijn ouders het eigenlijk zo al niet leuk vinden dat ik zo met voeding begaan ben wacht ik nog eventjes tot ik alleen woon.
Ik wou je gewoon even laten weten dat ik het super vind hoe jij andere mensen wil inspireren met je manier van leven & ik zal dit blog nog vaak komen spotten hoor !
Liefs x
Nelleke Adema zegt
Hoi Xenia,
wat lief dat je reageert! Bedankt voor je leuke berichtje, het is leuk om mensen op ideeën te brengen! Een sapcentrifuge is een leuke voorproef van een slowjuicer, zo kun je ook kijken of het iets voor je is en het klinkt wat minder beladen..
Succes met je zoektocht naar gezonde en lekkere voeding en doe vooral wat goed voelt voor jou..