Hoewel de temperatuur er nog niet naar lijkt, geven de groenten in de moestuin aan dat de zomer bijna op zijn einde loopt. Het is het seizoen van oogsten en genieten van verse groenten en vers fruit. Onze bramen beginnen eindelijk rijp te worden, de kas hangt vol sappige blauwe druiven en de moestuin wordt langzaam ietsjes leger. Dit jaar hebben we weer iets meer pruimen dan vorig jaar (door een storm waren ze er toen allemaal vroegtijdig afgewaaid) en ik denk dat ik binnenkort weer een appel- of perentaartje kan maken van eigen appels en peren. Ook word je erg creatief in het bedenken van gerechten met courgette, die we in overvloed hebben. Ach.. je kunt er altijd nog soep van maken ;)!
Onze kippen zijn weer flink in de rui, wat betekent dat ze even geen eieren leggen. Helaas hebben ze nu ontdekt dat ze achter ons hok langs kunnen en via de tuin van de buren in de moestuin kunnen komen. Gelukkig zijn de meeste dingen die er groeien nu te groot voor hen om ervan te kunnen smullen.
De boerenkool zit vol met rupsen. Aan de ene kant jammer, want nu kunnen wij er niet meer van eten. Aan de andere kant kon ik deze rupsen mooi meenemen naar school, want we werken aan het thema rupsen en vlinders. En zo gebeurde het dat ze zich gingen verpoppen in de klas en er maandag zeven vlinders in de bak zaten. Super leuk!
Ook onze katten vermaken zich buiten prima. Zit Mick meestal binnen, Doortje komt ’s ochtends luid miauwend via het kattenluikje naar binnen om eten te halen, waarna ze weer naar buiten vlucht. Wij dachten dat we een stoere buiten kat hadden, maar ze ligt gewoon met haar luie lichaam in de kas. En als het haar te koud wordt komt ze weer binnen.. Niks geen dappere kat. Vorige week pasten we de hele week op de kat van de buren, althans, dat was de bedoeling, want Poes liet zich de hele week niet zien. Ik vermoed dat ze ruzie had met onze dappere held, want toen ik maandagochtend in de auto stapte hoorde ik een klaaglijk gemiauw uit de boom komen. Zat Doortje de hele nacht op 6 meter hoog in de boom. Gauw Jacobus uit bed gehaald, waarna hij met een ladder en slaperig hoofd Doortje uit haar lijden verloste door haar er weer uit te halen. Gelukkig was Poes thuis zodra de buren thuis waren en neemt ze op dit moment een modderbad in de moestuin.. En Mick heeft een zacht bedje gevonden in het stro..
Tot zover deze update over het wel en wee in en rondom onze tuin.. Toen ik vandaag een rondje door de moestuin maakte, met de gedachte een venkel- en bietensalade te maken, vond ik allerlei andere lekkere groenten, waar ik deze heerlijk gezonde salade van maakte. Je kunt eigenlijk alle kanten op met deze salade. Voeg de groenten toe die jij lekker vindt!
Salade met geroosterde biet, wortel en courgette
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 2 uren |
Ingrediënten
- 2 grote rode bieten
- 8 worteltjes
- 3 sjalotten
- 1 courgette
- salie
- tijm
- oregano
Werkwijze
- Kook de rode bieten in ruim water en verwarm de oven voor op 220 graden.
- Was de groenten en snijd in verschillende groottes.
- Verspreid de groenten op een bakplaat met een paar takjes tijm en doe er een scheutje olijfolie over.
- Bak 30 á 40 minuten in de oven en draai de groenten even om op de helft.
- Voeg de andere kruiden nu ook toe en hussel even goed door elkaar.
- Geniet!
jantine zegt
Heerlijk recept,ga ik van de week vast eens maken.
Leuke foto,s van je groentetuin en beesten.
Nelleke Adema zegt
Dankjewel :D!
Suzanne zegt
OOW WAT ZIET DAT ER FANTASTISCH LEKKER UIT!!!!
kan je ook voorgekookte rode bieten gebruiken van de ekoplaza? en die snijden en in de oven?
Groetjes Suzanne
Nelleke Adema zegt
Hai Suzanne, 😀 jahoor! Je kunt ook gewoon voorgekookte rode bieten nemen, dat maakt geen verschil!