Als ik een ding kon noemen wat ik het mooiste vond in Zweden, dan zijn het de wilde bloemen. Overal waar je komt zie je wilde bloemen. In de tuinen, langs de weg, zelfs de weilanden staan er vol mee. Het geeft zo’n vrolijk, zomers gevoel en kun je je indenken hoe lekker de honing daar is? Toen we weer terug kwamen in Nederland was het gras in de berm kort gemaaid, de weilanden geel van het gif of wederom gemillimeterd door de grasmaaier. Hier voor huis willen de wilde bloemen niet groeien, omdat er teveel schaduw is, maar achter huis? Daar kunnen de bijen en vlinders hun slag slaan!
Wist je dat je sommige wilde bloemen ook heel goed kunt eten? Wat dacht je van de bloemen van doorgeschoten groenten of kruiden? Het driekleurig viooltje, paardenbloem, madeliefjes, goudsbloemen, klaver.. Soms sta je er niet eens bij stil, maar probeer ze eens door een salade te doen! Het geeft zo’n vrolijk effect al die verschillende kleuren en ze zitten bomvol voedingsstoffen!
Toen we terug kwamen van vakantie was de rucola in de kas niks meer waard. Het woekerde over het pad, doorgeschoten en vol gele bloemetjes. Gelukkig stond er in het kruidentuintje nog wat wilde rucola, die ik voor deze salade gebruikte. De bloemen plukte ik als garnering en doordat we twee potten honing uit zweden hadden meegenomen kreeg deze salade een heerlijk, zoet smaakje! Deze rucola salade met wilde eetbare bloemen is puur natuur en super smaakvol, ik hou er wel van!
Rucola salade met eetbare bloemen
Type recept | Bijgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 20 minuten incl. bloemen plukken 🙂 |
Ingrediënten:
- 150 gr. rucola
- 1/4e komkommer
- paar stengels verse dille, incl. schermen als je die voorhanden hebt
- paar stengels verse bieslook
- 1 volle tl honing
- 1 el mosterd
- 2 el olijfolie
- sap van halve citroen
- handje eetbare bloemen
Werkwijze
- Was de rucola, kruiden en komkommer. Snijd de komkommer in dunne reepjes en doe met de rucola in een saladeschaal.
- Knip de kruiden erover.
- Doe de honing, mosterd, olijfolie en citroensap in een klein kommetje en meng met een vork tot een dressing.
- Giet de dressing over de salade en garneer met de eetbare bloemetjes en dille schermen
- Geniet!
Geef een reactie