Soms kan een soep alles zijn wat je nodig hebt. Verwarmend, vullend en troostend. Deze rode linzensoep heeft het allemaal. Hij is lekker pittig en voedzaam. Een echte maaltijdsoep!
Ik was eigenlijk van plan om deze soep te posten wanneer het winter is. Wanneer er sneeuw ligt en het zo koud is dat je het liefst binnen blijft. Maar aangezien het vannacht bij ons heeft gevroren en ik al verschillende keren het verzoek voor dit recept heb gehad, vond ik dat vandaag de juiste dag was. Ken je de soep van de Kleinste Soepfabriek, die Palestijnse linzensoep? Ik heb geprobeerd hem na te maken en ik denk dat dat wel is gelukt, volgens kenners schijnt deze zelfs nog lekkerder te zijn en dat zegt heel wat! Een paar weken geleden maakte ik een hele grote pan van deze soep en vroor hem in porties van twee in. En hij blijft lekker.
Experimenteer bij deze soep met de kruiden. Als je de soep gepureerd hebt kun je zelf kijken wat je nog aan wilt passen. De komijn vind ik zelf altijd erg bepalend (en lekker!) in deze soep. In deze soep hoef je de linzen niet voor te weken. Bonen week ik vaak wel voor, om ze beter verteerbaar te maken en de fytinezuren te verwijderen. Linzen hebben een kortere kooktijd dan bonen en bij het weken worden ze vaak papperig. Deze soep is het lekkerst als hij lekker lang staat te pruttelen en de smaken van de kruiden goed overal kunnen intrekken.
Rode linzen soep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- 1 el ghee of boter
- 1 blonde ui
- 1 tl komijnzaadjes
- snufje chilipoeder
- 1 tl gemalen koriander
- snufje piment
- 0,5 tl kaneel
- 1 tl kerrie
- 3 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook, fijn geperst
- laurierblaadje
- 1 aardappel, in blokjes
- 75 gr. rode linzen, afgespoeld
- halve liter kippenbouillon
- zwarte peper
- zout
Werkwijze
- Snijd de ui in ringen en fruit in een beetje ghee/boter.
- Wanneer de ui glazig is, voeg je de kruiden toe en bak je een paar seconden mee, ze mogen niet verbranden!
- Voeg een klein beetje water toe met de tomatenpuree en knoflook, zodat je een papje krijgt en roer goed door elkaar.
- Voeg de bouillon, laurier, aardappelblokjes en de linzen toe en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat minstens drie kwartier pruttelen op laag vuur. Houd in de gaten of de linzen niet droogkoken, is je soep te dik, voeg dan nog wat water toe.
- Haal de staafmixer door de soep en maak er een gladde soep van. Proef even of hij op smaak is, voeg eventueel nog wat zout of peper toe.
- Serveer met verse koriander en een scheutje goede olijfolie.
- Geniet!
jim zegt
Janneke Vreugdenhil, NRC 6 November 2014
‘ Wie de soepen van De Kleinste Soepfabriek kent, heeft vast deze Palestijnse olijfoliesoep met linzen wel eens geproefd. In zijn afgelopen zomer verschenen Soepboek geeft Michel Jansen* het recept prijs.
*(wat het NRC niet vermeld: ontwikkeld met Nasser Farha (eigenaar van de olijfoliemolen. (www.canaanfairtrade.com) Een recept zoals ook zijn moeder kookt!)
We kunnen deze geurige soep nu dus gewoon zelf maken.’:
Palestijnse Olijfoliesoep met Linzen
2,5 liter soep is inderdaad wel erg veel.
Met de kruiden die jij eraan toevoegt zal het toch anders smaken (met name de theelepels koriander poeder en kerrie) wat niet wegneemt dat het lekker of wellicht lekkerder kan zijn. Een vegetariër kan natuurlijk eenvoudig de kippenbouillon weglaten iets dat jij als zelfverklaard dierenknuffelaar ook zou moeten kunnen geloof ik. Geloof mij, het went ook om creatiever te moeten worden. 😉
Daarom, ter inspiratie: have you hugged your chicken today? (het verhaal erachter maakt het ontroerender).
Bedankt, ik zocht iets Palestijns, leuk blog inspireert!