Vandaag het recept van een heerlijk pure rode bietensoep. Geen poespas, lekker aards en puur van smaak. Zo vind ik hem het lekkerst!
Rode bieten zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten veel ijzer en antioxidanten, die ontstekingen in je lichaam tegen gaan. Ook zeggen ze wel eens dat rode bieten goed zijn voor je bloed (te onthouden aan de rode kleur van de biet). Je kunt ze rauw of gekookt eten, ik geef de voorkeur aan gekookt.
Wanneer je er rode bietensoep van maakt, behoud je de stofjes die tijdens het koken in het water terecht komen. Soep schijnt om deze reden zo gezond te zijn, vaak gooi je het kookwater weg, maar hierin zitten vaak veel vitaminen! Dit kun je voorkomen door je groenten te stomen, maar door er soep van te maken gebruik je ook het kookwater. Slim!
Elk jaar groeien er wel een paar rode bieten in onze moestuin. Sommige bietjes schieten uit en zijn voor de muizen, de normale bieten gebruiken we graag in salades, sapjes of soep! Aan deze rode bietensoep heb ik zo weinig mogelijk verdere ingrediënten toegevoegd. Ik houd van de aardse en pure smaak.
Rode bietensoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 1 blonde ui
- snufje zout
- 2 teentjes knoflook
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el tomatenpuree
- 2 takjes tijm
- 2l bouillon
- 500 gr. rode bieten
Werkwijze
- Was de rode bieten, schil ze en snijd in blokjes.
- Snijd de ui in ringen en fruit met een snufje zout in een grote soeppan.
- Voeg de balsamico azijn toe en roer goed door elkaar.
- Pers de knoflook en voeg toe aan de ui, bak een minuutje mee.
- Voeg de tomatenpuree en tijm toe.
- Voeg de bouillon en de rode biet toe en laat een half uurtje tot 3 kwartier pruttelen, totdat de bietjes gaar zijn.
- Pureer de soep tot een gladde massa (met de staafmixer werkt dit het beste)
- Geniet!
Ook lekker met een beetje zachte geitenkaas er doorheen geroerd.
Geef een reactie