Vandaag ben ik jarig! En oh wat was ik mij gister aan het verkneukelen. Niet omdat ik zo zenuwachtig was voor de cadeautjes (net als vroeger), maar omdat ik weer een goed excuus had om taarten te bakken! Ik denk dat ik toch ergens mijn roeping als taartenbakker heb gemist (is het heel erg dat ik vandaag eigenlijk een taart teveel heb gebakken, maar ik het gewoon zo leuk vond om hem te maken?) Als het moest zou ik moeiteloos mijn gezicht in een goede taart kunnen schuiven, maar ja.. het geeft minder rommel (en is leuker) om het met andere mensen te delen. Het schijnt dat ik uit een banketbakkersfamilie kom en mijn beppe (fries voor oma), vroeger de beste slagroomsoezen kon bakken, het liefst met heel veel slagroom, zodat degene die een hap ervan nam meteen zijn hele gezicht onder de ontplofte slagroom had. Dus die kwaliteiten heb ik gister ook even getest en ik moet zeggen; ze waren ook nog goed gelukt (soezen bakken. Niet een gezicht vol slagroom)!
Toen ik nog klein was, was het rond mijn verjaardag altijd mooi weer en konden we het buiten vieren, maar sinds ik hier woon hebben we het nog geen enkele keer droog gehouden met mijn verjaardag. De eerste keer gingen we daar wel vanuit, wat erin resulteerde dat het bezoek op de vide zat, omdat er beneden geen plek meer was. Nu denk je vast dat ik heel veel vrienden heb, maar helaas.. ons huis is gewoon zo klein!
Dus ja.. wat doe je als de temperatuur eindelijk redelijk is en het droog is? Een buitenfeestje geven natuurlijk! Er werden twee lange tafels gescoord en de tuin werd versierd met vlaggetjes. De barbecue staat te popelen om zijn werk te doen en het zonnetje feest ook gezellig mee. Laat het bezoek nu maar komen. Ik heb er zin in!
Ik maakte een aantal salades voor bij de barbecue en deze rode bieten salade is er een van. Deze salade is een vrij standaard gerecht volgens mij. Mijn moeder maakte hem ooit en ik heb hem naar smaak aangepast. Ik ben ongeveer op de helft van mijn studie natuurvoedingsadviseur en wist je dat rode bieten erg veel anti-oxidanten bevatten? Ze gaan schadelijke processen in je lichaam tegen en zijn goed voor je immuunsysteem. Dus toen er een paar rode bieten klaar voor gebruik waren, scoorde ik er een paar uit de moestuin en dit is het resultaat:
(ik realiseer me dat het een beetje gek is dat uitgerekend ík op mijn verjaardag geen taartrecept post, maar de theeculaastaart en hazelnotentaart staan al op mijn site en deze vind ik nu eenmaal het lekkerst! De jarige heeft het voor het zeggen toch?)
(PS; proeven met liefde is nu ook te volgen op instagram!)
Rode bieten salade
Type recept | Bijgerecht |
Aantal personen | 5 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten
- 3 flinke rode bieten
- handje walnoten
- geitenkaas verkruimeld
- 2 eieren
- zilveruitjes
- 1 blonde ui, gesnipperd
- tijm
- citroenrasp
Werkwijze
- Als je rauwe rode bieten hebt, kook ze dan eerst gaar. Dit duurde bij mij zo’n 40 minuten. Kijk goed uit dat ze niet droog koken, want dat gebeurt snel!
- Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de eieren toe. Laat 8 minuten koken.
- Snijd de bietjes in kleine blokjes en voeg de rest van de ingrediënten toe.
- Eet smakelijk!
Marianne zegt
Mmmm, die ga ik zeker maken, lijkt me erg lekker!