Vandaag is echt zo’n dag om klusjes af te maken. Een dag om de kerstboom op te ruimen en met je rug tegen de kachel te genieten van een goed boek. Dus dat is dan ook maar wat ik vandaag doe. Wat dingetjes afmaken voordat school maandag weer begint en naar buiten staren, waar het eerder herfst lijkt dan winter. De wind giert om het huis en de lucht is grijs.. Soms kan ik oprecht houden van de winter. Eigenlijk zou dit een perfecte dag zijn voor de winter. De échte winter bedoel ik dan he.. Het is toch sfeervol wanneer de sneeuwvlokjes om het huis dwarrelen terwijl wij maar heen en weer lopen om alle kerstspullen in het hok te brengen. Om met een besneeuwd hoofd en koude wangen op te warmen bij de houtkachel met een dampende kop koffie en een appeltaart? Met slagroom natuurlijk. En er dan de hele dag niet meer uit hoeven en je lekker te laten insneeuwen? Dus zo fantaseer ik me maar een beetje de dag door. Met denkbeeldige sneeuw. Verder functioneer ik prima hoor. De winter lijkt nog geen zin te hebben om te komen. Volgens de voorspellingen komt hij nog. Ik houd mijn hart vast. Stiekem hoop ik altijd dat de ergste sneeuw en gladheid in de kerstvakantie valt, zodat ik er geen last van heb onderweg. We zullen het zien. De vogels hebben in elk geval nog geen behoefte aan al het lekkers wat voor ze klaar hangt. We zien ze wel snoepen van de pinda’s en meelwormen, maar het zijn er veel minder dan vorig jaar. Vooral de musjes lijken achter te blijven dit jaar.
Meestal gaat zo’n dag als deze goed gepaard met samen in de keuken staan. Met een glas wijn en goede muziek. Houtkachel en kaarsjes. Dus vanavond eten we risotto. Houtkachelvoer. Ik hou ervan! Vaak maken we de risotto van Jamie Oliver, met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood. Vandaag wilde ik iets anders. Toen ik het plaatje van risotto in min hoofd had, bedacht ik er de zachte smaak van saffraan en zoete aardappel bij. Een paar paddenstoelen voor het pittige effect en voilla: een heerlijk net-niet-winter-gerecht. En oh wat is deze risotto lekker. Hij is ontzettend zacht van smaak, net als de structuur. Doordat de saffraan en zoete aardappel de tijd hebben om in te trekken proef je hele subtiele smaken door elkaar heen. Deze risotto is een blijvertje!
Ristotto met saffraan en zoete aardappel
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 60 minuten |
Ingrediënten
- 120 gr. risotto
- een halve zoete aardappel
- 1 blonde ui
- 15 draadjes saffraan
- gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 glas witte wijn
- 1 liter bouillon
- 1 klontje boter
- geraspte parmezaan
Werkwijze
- Snijd de ui in ringen en de zoete aardappel in blokjes.
- Laat het eekhoorntjesbrood 15 minuten weken in warm water.
- Fruit de ui en zoete aardappel in een stoofpan met wat boter totdat de ui glazig ziet.
- Voeg de risotto en het eekhoorntjesbrood toe en bak op hoog vuur even mee, zonder dat het van kleur veranderd.
- Voeg de wijn en saffraan toe en het overgebleven water van het eekhoorntjesbrood.
- Laat even sudderen totdat het vocht is opgenomen.
- Draai het vuur laag en voeg nu een soeplepel bouillon toe. Roer goed door de risotto tot alle bouillon is opgenomen. Voeg de volgende soeplepel bouillon toe en ga zo door tot de bouillon op is.
- Draai het vuur uit en zet het deksel op de pan. Voeg het klontje boter en de parmezaan toe en laat 10 minuten rusten.
- Geniet!
marc zegt
heerlijk receptje. Kleine tip: om de saffraan helemaal tot zijn recht te laten komen, laat je de draadjes best een uurtje of twee vooraf weken in wat wijn en voeg je dit op het laatst toe. Succes!!
Nelleke Adema zegt
Bedankt voor de tip Marc!
marijke zegt
Hoi nelleke
Dat we in het nieuwe jaar maar weer mogen blijven genieten van je mooie verhalen en recepten!
Marion zegt
Hoi Nelleke, een erg lekker risotto recept! Kleine opmerking: soms vergeet je bij de werkwijze een ingrediënt toe te voegen wat je wel bij de ingrediënten hebt staan. Hier was dat saffraan. In een ander recept kwam de kokosolie nooit meer bovenwater 🙂
Voor mij niet echt erg….maar deze juf kan t niet laten ….
Verder super leuke recepten en verhalen, chapeau!
Nelleke Adema zegt
Bedankt voor je oplettende reactie, ik heb het aangepast!
Jacobus zegt
Deze is echt weergaloos lekker. Ik ben je dankbaar dat ik jouw recepten mede mag testen!