Onze tuin is een mooie weerspiegeling van de manier waarop wij proberen te leven. Waarschijnlijk klink ik nu erg oud-wijverig en misschien ben ik de enige die het opmerkelijk vind, maar alles gaat tegenwoordig zo snel! De dagen vliegen voorbij in een vingerknip en veel mensen lijken het zo druk te hebben. Als je vraagt hoe het gaat is het antwoord vaak: “Druk!”. Alle informatie lijkt zo snel binnen te komen en er wordt vaak ook meteen een reactie verwacht. Dat wordt ons steeds makkelijker gemaakt doordat je bijvoorbeeld even snel tussendoor je mail kunt checken op je telefoon, maar ook door de social media. Alles gaat snel snel snel en vlug vlug vlug. En hiermee bedoel ik niet over anderen te oordelen (dat is wel het laatste wat ik wil), maar het is gewoon een constatering. Aan de andere kant merk ik ook een tegenreactie, eentje van bewustwording. Mensen die zich gaan interesseren in gezonde voeding, bewuster worden van hun omgeving en de rust opzoeken van bijvoorbeeld een uurtje yoga, of zich gaan verdiepen in spiritualiteit. Misschien is het doordat ikzelf wat ouder word en dat het me meer opvalt, of doordat ik steeds meer mensen ontmoet die zich ook verdiepen in dat laatste, of misschien is er echt een verandering gaande.
Ik doe mijn best om de rust op te zoeken, iets wat ik erg nodig heb en waar ik van hou, maar ook ik doe mee aan het hele mediacircus en soms word ik erdoor meegesleept. Vandaag keek ik naar onze tuin en werd ik weer even met beide benen op de grond gezet. Jacobus en zijn vader zijn bezig om een nieuwe veranda aan te leggen. Onze oude was helemaal verrot en daarom vorig jaar al gesloopt. Vaak krijgen we leuke reacties op onze tuin. Maar deze is niet snel snel snel in een dag gegroeid. Elk jaar pakken we een project aan en steeds wordt het een beetje mooier, wat ons meestal het jaar erna pas opvalt. Geduld is hierbij een schone zaak. De natuur kun je niet echt beïnvloeden en gaat zijn eigen gangetje. Onze meidoorn stond een week terug nog in bloei, ik kon nog net genieten van mijn lievelingsgeur want nu zit hij alweer vol met kleine besjes. Wat ik maar bedoel te zeggen; het is mooi om de toekomst in je achterhoofd te houden, maar niet vergeten te genieten van het moment.
Vandaag wil ik met jullie het recept delen van een super lekkere rijst met ananas. En ik vermoed dat deze salade ook erg lekker is met quinoa. Je kunt hem koud of warm eten, in de winter is hij warm het lekkerst, maar nu het weer wat warmer wordt, eet ik hem het liefst koud. In onze mooie tuin 😉
Rijst met ananas en haloumi
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 3 ringen verse ananas of uit blik
- 4 el sap van ananas (uit blik of uit de juicer)
- 1 rode paprika
- 100 gr. peultjes
- 120 gr. rijst
- 3 el. ketjap
- scheutje olijfolie
- 100 gr. haloumi (bakkaas)
- 1 el arrowroot of maizena
- Platte peterselie of koriander ter garnering
Werkwijze
- Zet een pannetje water op voor de rijst en snijd de haloumi in kleine blokjes. Doe in een kommetje en laat 15 minuten marineren in het sap van de ananas en de ketjap. Bewaar dit sap!
- Snijd de paprika en peultjes in reepjes en blancheer 1 minuut in het kokende water voor de rijst. Haal de paprika en peultjes uit het water en doe de rijst erin.
- Bak de kaas in een hapjespan met een beetje olijfolie totdat de blokjes mooi bruin zijn geworden. Voeg dan de ananas toe, samen met de paprika en peultjes en laat even lekker roerbakken op middelhoog vuur.
- Doe het ananassap en ketjap in een steelpannetje en breng net niet aan de kook.
- Meng de arrowroot of maizena met een klein beetje water tot een papje en voeg dit toe aan het sap. Haal van het vuur en roer goed door elkaar, zodat het een sausje wordt.
- Voeg het sausje toe aan de groenten en kaas.
- Serveer de groenten op een bord, schep rijst erover heen en maak af met een beetje koriander of platte peterselie.
- Geniet!
Petra Korevaar zegt
Hai Nelleke,
Ik vind het heel leuk dit van je te lezen en ook zo helemaal herkenbaar! Onze tuin groeit ook steeds een beetje en we pakken steeds iets anders aan. De tuin leert me geduld en leven in het nu, en vooral te genieten en te verwonderen. Dank ook voor je lekkere recept! Ik wil je meegeven dat ik mij groenten stoom boven de rijst, in een stoommandje met deksel. Nog minder vitaminenverlies begrijp ik.
Lieve groet,
Petra
Nelleke Adema zegt
He Petra, wat een leuke reactie! Wij hebben inderdaad ook een stoommandje, dat is een goede tip, dankjewel 🙂