Een tijdje terug kreeg ik een slowcooker toegestuurd van de online winkel fonQ. Ik had er al wel eens iets over gelezen, maar nog niet ervaren wat het voor iets was. Eigenlijk kun je het vergelijken met het oude petroleumstelletje van vroeger, alleen dan elektrisch. Je stooft heel langzaam wat er ook maar in de pan zit. En dat kan van alles zijn. Als ik google vind ik vooral veel vleesrecepten en stoofpotjes, maar er zijn ook recepten voor brood, soep, cake of rijstgerechten. Redenen genoeg om dit leuke apparaat eens uit te testen.
Wat is een slowcooker?
De slowcooker is een soort pan, met daarin een kleinere pan, waarin je je gerechten kunt garen/stoven. De ‘buitenpan’ wordt warm, waardoor de ‘binnenpan’ ook opgewarmd wordt en je hierin dus heel langzaam je gerechten in klaar kunt maken.
Wat doet een slowcooker?
Een slowcooker gaart heel langzaam je eten, zodat de vitaminen en voedingsstoffen beter bewaard blijven. Daarnaast krijgen smaken langer de tijd om met elkaar te mengen, dus de smaak van je gerecht zal waarschijnlijk intenser en zachter zijn dan wanneer je het in een gewone pan maakt.
Hoe gebruik je een slowcooker?
Zoals je een aantal weken terug kon lezen, maakte ik een biet bourguignon. Ik dacht eerst dat je water in het onderste gedeelte moest doen, zodat het au bain marie zou garen, maar dat hoeft helemaal niet. Je vult de ‘binnenpan’ met je gewenste ingrediënten, zet hem in de ‘buitenpan’ en draait de knop om. That’s it! Het is verstandig om groenten die lang tijd nodig hebben om te garen (zoals rode biet) eerst even voor te koken, zodat je zeker weet dat het gaar is wanneer je wilt gaan eten. In principe heb je er geen omkijken naar wanneer je de slowcooker eenmaal aan hebt gezet. Het brandt niet snel aan en het kookt ook niet snel droog. Het is dus mogelijk om ’s ochtends voordat je naar je werk gaat de boel in de pan te gooien, zodat je wanneer je thuis komt een maaltijd op tafel hebt staan. Zelf vind ik dit soort dingen altijd een beetje link, dus regelmatig keek ik even hoe het ervoor stond. Ik heb geen enkele keer water hoeven toe te voegen, alleen een beetje geroerd, maar dat was niet persé noodzakelijk.
Schaal van Proeven met Liefde :
Omschrijving | Score |
---|---|
Gebruiksvriendelijkheid | |
Kwaliteit | |
Uiterlijk | |
Prijs/kwaliteit |
Conclusie:
Deze slowcooker van Russell Hobbs is een fijn apparaat om te hebben. Vriendelijk in gebruik en de kwaliteit van het eten is prima! Het uiterlijk vind ik ietwat aan de lompe kant. Een slowcooker is leuk om te hebben, maar zeker niet onmisbaar in je keuken. Ik vind het leuk om hem zo nu en dan eens tevoorschijn te halen en er een leuk gerecht uit te toveren, maar het lukt natuurlijk ook prima in een gewone pan. Voordeel van een slowcooker is dat de smaak wel super lekker is, doordat het zo langzaam is gegaard.
Aanrader? Ja! Onmisbaar? Nee.
Deze slowcooker is van het merk Russell Hobbs en voor 39,95 verkrijgbaar bij fonQ.
Hana Hans zegt
Hoi, Nelleke,
Ik heb een vraagje. Ik heb ook dezelfde slowcooker en ben er wel blij mee, maar ik ben bang dat ik wat verkeerd doe. Volgens de gebruiksaanwijzing moet ik de pan eerst 20 minuten voorverwarmen op stand 2 en dan het gerecht verder op stand 1 laten bereiden. De gemiddelde tijd dat ik dat doe is ong. 8 uur lang. En toch wordt de groente (bijv. snijbonen) niet gaar. Ik kan me niet voorstellen dat ik alle groente moet voorgaren, hoe zit het dan met alle verhalen over het behouden van vitamines?
Heb jij ook alles op stand 1 gegaard?
Groetjes, Hana
Nelleke Adema zegt
Hoi Hana, als ik met mijn slowcooker kook, kook ik de bonen/linzen/rijst altijd even voor. Ook groenten die langer de tijd nodig hebben om te koken, zoals rode bieten, kook ik voor tot ze bijna gaar zijn. Groenten die het lekkerst zijn als ze superzacht zijn, zoals zoete aardappel en pompoen kook ik vaak nog 1 of 2 minuten mee met de bonen of linzen. Ik giet ze af, doe er een blik tomaten bij en laat nog even warm worden en dan gooi ik alles bij elkaar in de slowcooker. Ook de koude groenten (zoals boontjes inderdaad) voeg ik nu toe. Ik volg meestal een beetje mijn eigen regels hierin. Ik verwarm de slowcooker niet eerst voor, omdat de dingen die ik erin doen vaak al warm zijn, die hoef ik niet op te warmen. Ik laat hem meestal 4 uurtjes op stand 2 staan en dan proef ik of alles gaar is. Als dat ongeveer het geval is schakel ik hem over naar stand 1. Ik houd me dus niet helemaal aan de gebruiksaanwijzing, maar zo werkt het voor mij het best! Succes! Groetjes Nelleke