
Ok. Ik heb een soort ritueel voordat ik begin met bakken. Als het weekend is en er niks in de planning staat doe ik niks liever dan bakken. Maar bakken kan ik pas met een ontspannen gevoel als mijn keuken netjes en schoon is. Dus voordat ik aan de slag ga met mijn baksel, krijgt de keuken eerst een poetsbeurt. Pas dan kan ik met een relaxed gevoel bakken. En terwijl het baksel in de oven staat, ga ik de rest van het huis door. Zodat, als de cakejes klaar zijn en zijn afgekoeld, ik echt kan genieten van een schoon huis en wat lekkers.
Nou ja.. soms kan ik nog een keer de hele keuken door. Ik kan namelijk niet netjes koken. Op het plafond zie je bosbessenspetters, van die keer dat ik per ongeluk de deksel van de blender er niet goed op had bij het maken van een smoothie. En langs de aanrechtkastjes kan gerust een kloddertje gesmolten chocola druppen. Wanneer ik de deur van de koelkast open doe, kan het gerust zo zijn dat mijn handen nog een beetje vies zijn van het deeg en dit dus ook op de koelkast zit. En oké.. soms laat ik ook wel eens een kloddertje op de grond vallen. Dus ga ik nog een keer de keuken door. En als we nog even met de hond eruit gaan, die per ongeluk in het water springt (wat niet gek is met een labrador) en zich uitschudt in de keuken, kan ik nóg een keer.. Maar goed. Daarna kan ik wel ultiem genieten van iets lekkers!
Vandaag maakte ik een cake met rode bietjes; red velvet cakejes. Rode bieten in een cake? Ja, je leest het goed! Wist je dat rode biet (net als courgette en bramen) ontzettend goed combineert met chocola? Deze cakejes zijn zo heerlijk luchtig en smeuïg dat ze smelten in je mond. Je proeft heel lichtjes de rode biet, die het een soort aarde-achtige ondertoon geeft. Ik serveerde hem met een heerlijke aardbeien-kokoscreme. Als je deze ook wilt maken, zorg dan dat je blikje kokosmelk uit de koelkast komt. Ik gebruikte fairtrade kokosmelk, hiervan weet ik zeker dat het lekkere kokosroom geeft.
Red velvet cakejes
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6 muffins |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 90 gr. pure chocolade
- 2 el roomboter of kokosolie
- 2 eieren
- 125 gr. gekookte bietjes, gepureerd
- 4 el ahornsiroop
- 1 el cacaopoeder
- halve tl bakpoeder
- snufje vanillepoeder
- snufje zout
- 60 gr. amandelmeel
Voor de vulling:
- harde room van 1 blikje kokosmelk
- 1 el aardbeienjam
- snufje vanillepoeder
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de chocola au bain marie met de boter of kokosolie boven een pannetje water.
- Pureer de bietjes en voeg de eieren toe. Mix door elkaar.
- Voeg de ahorn, cacao, bakpoeder, vanille, zout en amandelmeel toe en mix nog een keer.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en meng tot een mooi vloeibaar beslag.
- Bak de cakejes 30 minuten in de oven.
- Mix de kokosroom met jam en vanille tot een mooie creme.
- Laat de cakejes helemaal afkoelen en serveer met een beetje aardbeien-kokoscreme.
- Geniet!
Dit recept is aangepast van Amber Albarda, uit het boek ‘gezond bakken‘
Heb je ook wel eens geëxperimenteerd met groenten in een chocoladecakeje? Vertel! Laten we elkaar inspireren en laat hieronder je reactie achter
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Vivian | Stay Alive and Cooking zegt
Wat een leuk idee! Even opslaan, ik heb nog nooit bietjes gebruikt in een baksel. Is die bakvorm toevallig van de Dille & Kamille? Ik wil ze allemaal!
En ja, ook ik kan pas echt lekker aan de slag als mijn keuken opgeruimd en schoon is. Werkt toch net wat fijner, he? Maar meestal heb ik het geduld er niet voor, haha. Liefs!
Nelleke zegt
Haihai, dille en kamille inderdaad! Ik vind er niks aan; opruimen.. maar ja, daarna smaakt mijn cakeje wel lekkerder 😉