Vandaag wil ik jullie op de hoogte brengen van de voordelen van cacao. Is er ooit een betere smaak uitgevonden dan de smaak van chocola? Cacao heeft ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. Tijd om dit bruine goud eens onder de loep te nemen!
Wat is het precies?
Cacao is poeder gemaakt van de cacaoboon. De cacaoboon wordt fijngeperst, zodat er een poederachtige en boterachtige massa overblijft; cacao en cacaoboter. De kwaliteit van de cacao is afhankelijk van de manier van bewerken en de kwaliteit van de cacaoboon. Er zijn verschillende soorten cacao. De cacao die je in de supermarkt tegenkomt is de dutch processed cacao. Deze cacao heeft een langer bewerkingsproces achter de rug; hij is ontzuurd, waardoor er meer gezondere stofjes verloren zijn gegaan dan de rauwe versie. Deze cacao is ook donkerder dan de rauwe cacao. Rauwe cacao kun je krijgen bij bijvoorbeeld de natuurvoedingswinkel en heeft een korter bewerkingsproces, waardoor er meer voedingsstoffen in zitten. In deze post beschrijf ik dan ook de voordelen van de rauwe versie.
Je kunt cacao in verschillende vormen krijgen:
- Poeder
- Boter
- Bonen
- Nibs
Waarom is het goed voor je?
Heb je even? Cacao bevat van alle voedingsmiddelen ter wereld de grootste concentratie anti-oxidanten. Meer nog dan rode wijn, bosbessen, acaibessen, granaatappels en gojibessen samen! Ook schijnt het de beste bron van magnesium te zijn, wat goed is voor je hart, darmen, spieren en botten. Ook werkt het goed tegen krampen. Daarnaast is cacao rijk aan ijzer (goed voor je bloed), chroom (stabiliseert de bloedsuikerspiegel), mangaan (wederom goed voor je bloed) en zink (essentieel voor het immuunsysteem). Ook bevat het serotonine, wat helpt met de opbouw van stressafweer. Chocola helpt dus echt om je beter te voelen! Doordat het veel vezels bevat, helpt het je darmen schoon te maken. Ook bevat cacao vitamine C., maar bij alle verhitte en bewerkte chocola is deze vitamine verloren gegaan. Een chocoladereep is dus geen goed excuus om je vitamine C inname te verhogen :).
Waar smaakt het naar?
Naar de hemel (grapje)! Cacao smaakt een beetje bitter en zoet.
Hoe te gebruiken:
Cacaopoeder gebruik ik regelmatig in smoothies om er een lekkere chocoladesmaak aan te geven. Daarnaast gebruik ik het ook regelmatig in bakrecepten, of als smaakmaker bij energierepen. De cacaonibbs gebruik ik vaak als topping voor een smoothie, of als extra bite in een energiereep. Ook heerlijk in combinatie met dadels. Cacaoboter gebruik ik om rauwe chocola van te maken, samen met cacao en een scheutje ahornsiroop.
Deze recepten maakte ik met cacao:
Energierepen met dadel en chocola
Energierepen met gepofte quinoa
Energiereepjes met kers en aardbei
(Wil je meer weten over cacao en andere superfoods? Voor dit artikel maakte ik gebruik van het boek ‘Superfoods’ van David Wolfe)
Check mijn pagina ‘In de voorraadkast’ voor meer leuke weetjes over voeding!
Geef een reactie