Een boek waar ik blij van word; Superfoods van David Wolfe. Hierin worden de tien beste superfoods omschreven en op dit moment ben ik aanbeland bij de rauwe cacao. Oh my, ik zou dit hoofdstuk wel steeds opnieuw willen lezen. Want ondanks dat het gewoon ontzettend lekker is, bevat het ook superveel gezonde stofjes! Wist je dat de cacaoboon in het oude Mexico als munteenheid werd gebruikt? En dat de cacaoboon vroeger meer waard was dan goud? En toen men de schatkist van de keizer aantrof, deze volgeladen was met cacaobonen in plaats van goud en muntstukken?
Cacao bevat van alle voedingsmiddelen ter wereld de hoogste concentratie anti-oxidanten, die helpen ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Ook is het naar alle waarschijnlijkheid de beste bron van magnesium, wat weer erg goed is voor je hart, botten en spieren. Verder bevat cacao een stofje, anandamide, wat er voor zorgt dat we ons goed voelen. Dit stofje wordt slechts in één plant aangetroffen; cacao.
Genoeg voordelen om cacao te gebruiken dacht ik zo. Natuurlijk gaat het hier wel om de rauwe, biologische variant. Gewone cacao uit de supermarkt is weer zo verhit en bewerkt dat er veel stofjes verloren zijn gegaan. Als je rauwe cacao in een recept wilt gebruiken, kun je deze het beste niet hoger verhitten dan 40 graden.
En omdat ik best bereid ben om een recept met rauwe cacao te maken, maakte ik deze energiereepjes. Ze zitten vol met gezonde ingrediënten. Je kunt ze in de vriezer bewaren en als je zin hebt in iets zoets, er eentje uithalen.
Energierepen
Type recept | Snack |
Aantal personen | 15 vierkantjes |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten
- 11 dadels, 20 min. geweekt
- 60 gr. hazelnoten
- 40 gr. havermout
- 1/4e pot pindakaas
- 60 gr. kokosolie
- 30 gr. rauwe cacao
Werkwijze
- Maal de dadels, hazelnoten en havermout fijn in de blender. Het hoeft niet helemaal vermalen te zijn, je mag best wat structuur in het deeg hebben.
- Druk het mengsel plat in een ovenschaal en zet 15 min. in de vriezer.
- Smeer een laag pindakaas over het mengsel en zet nog eens 15 min. weg in de vriezer.
- Smelt ondertussen de kokos au bain marie op hele lage temperatuur. Voeg de cacao toe en roer goed door elkaar. Eventueel kun je voor de zoetigheid nog een beetje agave toevoegen, maar dit hoeft in principe niet. Smeer dit over de pindakaaslaag heen en zet weer 15 minuten weg in de vriezer.
- Geniet!
Eveline zegt
Ik heb dit recept gemaakt, maar de bodem van hazelnoot, dadels en havermout plakt niet aan elkaar. Wat heb ik dan fout gedaan?
Nelleke Adema zegt
Hoi Eveline, ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Het enige wat ik kan bedenken is dat je misschien gedroogde dadels hebt gebruikt? Ik gebruik verse (medjool)dadels, die zijn zachter en plakken beter.
Petra zegt
Het lijkt erop dat je een stap vergeet te beschrijven… Is het de bedoeling dat je dat cacaomengsel over de bodem giet/smeert? En dan weer op laten stijven (in koelkast???) Enne, pindakaas??? Ik zou denk ik amandelpasta of andere notenpasta (wat te denken van abrikoospitpasta????llijkt me lekker) gebruiken… Maar lijkt me wel heel lekker recept. Mss aan de cacao ook nog wat geraspte kokos toevoegen???
Nelleke Adema zegt
Bedankt voor je alerte reactie ;). Je ziet, je kunt ontzettend veel kanten op met dit recept! Je kunt het zelf op de manier aanpassen zoals jij dit het lekkerst vindt.