
Dit recept maakte ik voor het eerst toen we op vakantie waren. Natuurlijk hadden we geen oven, dus bakte ik mijn groenten gewoon in de pan. We aten het op zittend in het gras en natuurlijk maakte ik teveel, zodat we de volgende dag nog een beetje hadden. Sindsdien is dit gerecht een blijvertje en kunnen we nooit te lang zonder. En hoewel ik quinoa altijd een beetje saai vind klinken, is dit gerecht allesbehalve saai. En bijkomend voordeel; een dag later is hij nog steeds lekker! De smaken zijn dan nog meer ingetrokken.
Ik maakte mijn harissa zelf, maar je kunt het ook kopen in een potje. Eigenlijk is het iets wat je gewoon standaard in je koelkast moet hebben, zodat je elk gerecht op kunt leuken met deze verrassende smaak, maar ik moet bekennen dat zo’n potje nooit lang bij ons in de koelkast staat. Het leuke aan dit recept, is dat je het helemaal aan kunt passen naar eigen smaak. En daar houden we van! Ben je niet zo dol op broccoli? Vervang het door een groente die je wel lekker vindt. Heb je nog een restje courgette of aubergine? Rooster mee!
Quinoa met harissa
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 40 minuten |
Ingrediënten
Harissa:
- 1 el komijnzaadjes (geroosterd)
- 1 el korianderzaadjes (geroosterd)
- 1 el karwijzaadjes (geroosterd)
- 2 tl paprikapoeder
- snufje cayennepeper
- 1 teentje knoflook, geperst
- snufje zout
- 50 ml olijfolie
- 1 el citroensap
Quinoa:
- 120 gr. quinoa
- halve broccoli
- 1 paprika
- 100 gr. champignons
- 1 prei
- snufje zout
- 100 gr. verkruimelde feta
Werkwijze
Harissa:
- Meng alle ingrediënten voor de harissa met elkaar en roer goed door elkaar. Ik doe het vaak in een potje met deksel en schud het even flink door elkaar. Wanneer je dit van te voren maakt kunnen de smaken goed intrekken. Het blijft wel 2 maanden goed in de koelkast!
Quinoa:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en snijd de groenten in stukjes.
- Snijd de champignons in vieren en hussel met de groenten, een beetje olijfolie en een snufje zout.
- Rooster de groenten 15 á 20 minuutjes in de oven.
- Breng ondertussen water voor de quinoa aan de kook. Kook volgens de aanwijzing op het pak.
- Snijd de broccoli in roosjes en laat de laatste minuut meekoken met de quinoa. Giet af.
- Meng 4 el harissa (of meer naar smaak) met de quinoa.
- Serveer de quinoa met de groenten ernaast.
- Verkruimel de feta erdoor.
- Geniet!
Dit recept is aangepast van het boek ‘At home in the wholefood kitchen’ van Amy Chaplin (aanrader!)
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Geef een reactie