Vorig jaar stond er aarzelend een oudere mevrouw samen met haar zoon bij ons op de stoep. Dit was het huis waar ze 60 jaar geleden in had gewoond, samen met haar man en kinderen. Ze waren die dag op bezoek geweest bij het graf van haar man en reden daarbij langs ons huis. We nodigden ze binnen uit en deze mevrouw wist nog precies te vertellen hoe alles vroeger stond en hoe ze met zeven kinderen in het huis had gewoond (kun je je voorstellen dat er nu maar ruimte is voor 1 slaapkamer?). 30 Jaar geleden is ons huis verbouwd tot vakantiehuisje, maar daarvoor was het een klein keuterboerderijtje. De stal waarin een paar koeien werden gehouden is nu omgebouwd tot woonkamer en de bedstee is er destijds uitgehaald. Geroerd vertelde ze over de buurt en het huis en hoe de straat waarin wij wonen was vernoemd naar haar grootvader.
Ze had het huis herkend aan de oude wilgen in de tuin en moest glimlachen bij de aanblik van de oude pruimenboom, die er toen ook al stond en dezelfde lekkere pruimen schonk als waar wij 60 jaar later nog steeds van genieten. Het was ontroerend om te horen hoe hier vroeger in werd geleefd en welke liefdevolle herinneringen er in ons huis schuilen. Die goeie oude pruimenboom heeft zijn tijd nog niet gehad en hangt alweer vol met paarse, sappige pruimen. Elke dag maak ik een rondje en raap de afgevallen pruimen, totdat ik er genoeg had om ze te verwerken.
Op facebook vroeg ik wat jullie deden met rijpe pruimen, ik kreeg veel leuke ideeën en raakte geïnspireerd door het recept van Gonda, die er pruimenstroop van maakte. En aangezien er nog genoeg pruimen aan de boom hangen ben ik ook van plan om nog een lekkere pruimentaart te maken en zelfs pruimensoep! Mijn pruimenstroop werd meer een puree in plaats van een stroop, maar daardoor niet minder lekker! Deze puree is heerlijk zoet als je er een beetje honing aan toevoegt en de anijs en kardemom versterken de pruimensmaak.
Fijne feitjes:
Pruimen zijn een bron van vezels en hebben een licht laxerende werking. Dit komt onder andere doordat het sorbitol bevat, een suiker die de darmen stimuleert. Ook is het goed om pruimen te eten als je last hebt van een ijzer tekort. Niet omdat er zoveel ijzer in een pruim zit, maar in de pruim zit wel een stofje wat helpt om het ijzer beter op te nemen. Daarnaast schijnen pruimen ook goed te zijn voor je botten door de aanwezigheid van kalium, maar het allerbelangrijkste is dat ze gewoon ook erg lekker zijn!
Ik gebruikte deze pruimenpuree op een speltpannenkoek, die ik maakte van 1 ei, 125 gr. speltmeel en 250 ml amandelmelk. Even mixen en je kunt er zo 3 dikke pannenkoeken van maken. Over naar de puree:
Pruimenpuree
Type recept | bijgerecht |
Aantal personen | 100 ml pruimenpuree |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 500 gr. pruimen (die van ons zijn van het ras Blauwe van Rillaar)
- 1 appel met schil in kleine stukjes gesneden
- 1 tl kaneel
- 1 tl anijszaadjes
- halve tl vanille
- 1 tl kardemom
- sap van een halve citroen
- evt. 1 tot 2 el honing naar smaak
Werkwijze
- Ontpit de pruimen en doe ze in een pan met een heel klein bodempje water.
- Kook de pruimen op laag vuur en voeg de appelstukjes toe. Laat ongeveer 20 minuten pruttelen.
- Voeg nu ook het citroensap, kaneel, anijs en kardemom toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
- Haal door een zeef en druk de puree eruit (bij mij was de puree nog wat dik en dus schraapte ik het van de onderkant van de zeef).
- Laat nog even pruttelen op laag vuur zodat het een beetje indikt tot de gewenste dikte (ongeveer 5 tot 10 minuten).
- Laat afkoelen en voeg dan ook de vanille en honing naar smaak toe.
- Geniet!!
Gonda zegt
Hihi… ik voel mij vereerd! Ga jouw recept ook proberen! De ingredienten spreken me wel aan, vooral de toevoeging van kardemom lijkt mij erg spannend!
Nelleke Adema zegt
Leuk Gonda! Kardemom en pruim gaan erg goed samen 😀