Als sinds wij samen wonen is vrijdag onze pizzadag. Ik vind het een leuke bezigheid om mijn pizza zelf te maken, maar sinds mijn detox ben ik er eigenlijk een beetje op uitgekeken (het pizza eten dan..). Totdat ik op pinterest aan het rondsnuffelen was en een supermooi plaatje zag van pizza met een bodem van rode biet. Dat zag er mooi uit! Gister zag ik mijn kans en bakte ik een pizza met rode biet en ik moet zeggen; dit is de lekkerste pizza die ik ooit gemaakt heb. Ik heb al veel geëxperimenteerd met verschillende soorten bloem en ingrediënten, maar ze kwamen niet eens in de buurt bij deze pizza!
De rode biet is van zichzelf al een beetje zoet, je proeft hem echt maar heel subtiel. De rozemarijn geeft er nét even een draai aan en alle kleuren zien er bij elkaar zo mooi uit dat je wel moet genieten van deze pizza. Ik probeerde het eerst met gepureerde rode biet, maar dat pakte niet goed uit. Het deeg bleef wit, met hier en daar roze stukjes biet. Een ritje naar de natuurvoedingswinkel bood uitkomst. Door alleen het sap toe te voegen krijg je geen stukjes in je deeg, maar heb je toch die mooie kleur! Je kunt het sap van verse rode biet gebruiken, maar ook (net als ik) rode bietensap uit een fles gebruiken. Net voordat de bodem in de oven ging, bestreek ik met een kwastje rode bietensap de witte plekken met bloem, die door het uitrollen waren ontstaan.
Als ik deze pizza proef moet ik denken aan lange zomeravonden bij een kampvuurtje. Gitaren. Ondergaande zon. Muziek. Lieve mensen. Vakantie! Dus neem alvast een voorproefje op de vakantie en maak deze superlekkere pizza.
Inspiratie komt hier vandaan.
Pizza met rode biet
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 1 grote pizza |
Totale tijd | 2 uren |
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 150 gr. speltbloem
- 1 el honing
- snufje zout
- 4 el olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 3 gr. gedroogde gist
- 100 ml rode bietensap
Topping:
- 5 kerstomaatjes
- halve rode ui in ringen
- handje sperziebonen
- el groene pesto
- geitenkaas
- eventueel sla om te garneren
Werkwijze
- Meng het gist met het rode bietensap.
- Meng in een kom de bloem met rozemarijn, olijfolie, honing, zout en het bietensap met gist en kneed tot een samenhangend deeg. Is het te nat, voeg nog wat bloem toe. Is het te droog, voeg nog wat rode bietensap toe.
- Dek de kom af met een theedoek en zet op een warme plek. Laat 1 – 1,5 uur rijzen.
- Als het deeg gerezen is, kneed je het nog eens goed. Bedek je werkplek met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een dunne plak. Hoe dunner je deeg, hoe knapperiger je bodem. Ik zette er een bord op en sneed de pizza in de vorm van een cirkel. Wat overbleef bewaarde ik in de vriezer voor een volgende portie.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de bodem 10 minuten.
- Haal de bodem uit de oven en bedek met geitenkaas en pesto. Strooi hierover de in plakjes gesneden tomaatjes, sperziebonen en rode ui en zet nog eens vijf minuten in de oven. Ik garneerde de pizza nog met winterkers sla, maar dit kun je naar eigen smaak natuurlijk ook achterwege laten.
- Geniet!
Geef een reactie