Twee weken terug ben ik bezig geweest om de keuken in een nieuw jasje te steken. Toen ik bij Jacobus in kwam wonen was de keuken wit. Ik wilde hem donkergrijs verven, maar het werd een soort van paars. Wat eigenlijk heel gezellig stond! In de meivakantie heb ik hem blauw geverfd en dat staat eigenlijk nog mooier! Ik breng heel wat uurtjes door in onze kleine, knusse keuken. Vooral onze oven heeft het soms zwaar te verduren. Zo zwaar, dat hij het nu heeft begeven. Of althans, het knopje waarmee ik de temperatuur kan instellen. Ik bak alles nu al twee maanden op 250 graden. En eigenlijk gaat dat best goed! Ik kan geen dingen bakken die op een echt lage temperatuur moeten worden gebakken (zoals merengue bijv.), maar verder is het een beetje uitproberen. Soms verkort ik de tijd en laat ik mijn baksel verder garen met de oven uit en het deurtje dicht. Pizza bakken in deze oven vraagt nu enig aanpassingsvermogen, maar tot nu toe lukt het prima.
Zoals jullie misschien wel weten, is bij ons vrijdag pizzadag. Graag varieer ik met verschillende soorten pizza´s. Zo maakte ik eerder een pizza met bodem waarin rode bietensap was verwerkt (overheerlijk!!) en maakte ik er laatst een met een bodem van kikkererwtenmeel, maar de laatste tijd genieten we heel erg van pizza met ui! De bodem maak ik het liefst zo dun mogelijk, zodat hij bijna doorschijnend is. Hoe knapperiger hoe beter. Officieel schijnt het een pissaladiere te zijn, een soort Franse hartige taart met ui en ansjovis. Op deze manier vind ik hem het lekkerst!
Deze pissaladiere is een heerlijke, knapperige pizza met ansjovis, tijm en uitjes. Door de ansjovis smaakt deze pizza vrij zout, maar de uitjes met tijm geven er weer een zoete twist aan. Deze pizza staat bij ons bijna elke week op tafel, hij is favoriet!
Pissaladiere
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 4 á 5 pizza’s |
Totale tijd | 2 uur rijzen + 30 minuten bereiding |
Ingrediënten:
Het pizzadeeg voor 4 á 5 pizza’s:
- 220 gr. speltmeel
- 1 volle tl droge gist
- 100 ml water
- 3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- snufje zout
- takje rozemarijn
Het beleg voor 2 pizza’s:
- 5 blonde uien
- 1 grote teen knoflook
- 3 takjes tijm
- 1 blikje ansjovis
- parmezaan
Werkwijze
- Meng het speltmeel met de gist, zout, knoflook en rozemarijn in een grote kom. Voeg het water en de olijfolie toe en meng goed door elkaar. Je hoeft het niet stevig te kneden, maar wel zodat alles is gemengd tot een mooie bol (ongeveer een minuutje).
- Doe in een grote kom en dek af met een schone theedoek. Zet op een warme plek (voor het raam in de zon bijv.) en laat 2 uurtjes rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de ui in halve ringen. Doe in een pan met dikke bodem en een scheutje olijfolie en bak ongeveer 15 minuten op matig vuur, totdat ze mooi glazig en goudkleurig/bruin zijn. Voeg op het laatst de tijm en een teentje knoflook toe.
- Verdeel ondertussen het deeg in vieren. Ik houd van een superdunne, knapperige bodem. Voor 1 pizza gebruikte ik 70 gr. deeg. Wat je niet gebruikt kun je 2 maanden in de vriezer in een plastic zakje bewaren.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Mijn deeg werd bijna doorschijnend dun. Leg er een bord op de kop op en snijd rondom het deeg weg. Je hebt nu een mooie cirkel van deeg. Leg het op een bakplaat en zet 10 minuten weg in de oven. Als je nog meer pizza’s maakt, doe dit dan ook met de rest van je deeg.
- Na tien minuten is de bodem mooi knapperig en al een beetje bruin. Verdeel de uien over de pizza’s en leg er stukjes ansjovis op. Bestrooi met parmezaan en zet nog eens 4 á 5 minuten weg in de oven. Let op dat je bodem niet verbrandt.
- Bestrooi eventueel nog met wat parmezaan en tijm.
- Geniet!
Anne zegt
Wauw ziet er goed uit, en met deze pizza eet je helemaal niet slecht dat is nog eens fijn genieten!
Nelleke Adema zegt
En hij is ook nog eens super lekker 🙂