Deze zomerse perziktaart is perfect om buiten in het zonnetje op te eten. Na een dag hard werken in de tuin (of keuken), lekker zittend in het gras. Maak ze met van die super sappige, overrijpe perziken, mmmm!
Vandaag weer een oud recept in een nieuw jasje. Hoe grappig is het om oude blogposts terug te lezen en dan zien hoe je bent veranderd.. Er stond in dit recept serieus: “Ik gebruikte een beetje teveel water, maar toen ik het deeg afgoot was het nog prima te gebruiken” Ik ben alles stap voor stap nagelopen en heb wat dingetjes aangepast, zodat deze perziktaart nog lekkerder is! Morgen krijgen we bezoek, een mooi moment om deze taart nog een keer te maken, ik hoop dat we hem buiten op kunnen eten 🙂
Voor deze perziktaart maakte ik korstdeeg. Hiervoor kun je de ingrediënten het beste zo koud mogelijk gebruiken, hoe kouder je ingrediënten, hoe knapperiger je korst! Voor mij is deze perziktaart toch wel het ultieme gevoel van de zomer.
Perziktaart
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 1,5 uur |
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 250 gr. boter (koud!)
- 50 ml water (koud!)
- 310 gr. speltbloem (koud!)
- 5 el honing
- snufje zout
Voor de perzikvulling:
- 8 perziken
- 1 tl vanillepoeder
- sap van een halve citroen
- snufje kaneel
- handje rozijnen
- 1 eetlepel maïzena
Werkwijze
- Voordat je begint: Zet de bloem, boter en het water voor de korst een half uur in de vriezer. Deze taart is op zijn best met koude ingrediënten.
- Na een half uur kun je de bloem en boter met elkaar mengen. Het werkt het best wanneer je de boter in kleine stukjes hakt.
- Giet dan het water erbij. Kijk even of je al het water nodig hebt voor een mooi deeg, of misschien iets minder (of meer, dat kan natuurlijk ook). Ik gebruikte hiervoor een keukenmachine, maar je kunt het natuurlijk ook met je handen doen.
- Doe de honing en zout erbij, kneed goed en zet een half uurtje weg in de vriezer. Dit geeft jou tijd om alles op te ruimen en de vulling te maken.
- Doe de perziken twintig tellen in een kom kokend water. Zo kun je de schil er makkelijk afhalen.
- Snijd ze (nadat je de schil eraf hebt gehaald) in schijfjes en doe ze in een kom.
- Voeg het sap van de citroen toe, samen met de andere ingrediënten voor de vulling. Zet even aan de kant.
- Haal het deeg uit de vriezer en bekleed een taartvorm met het deeg.
- Prik gaatjes in de bodem van het deeg met een vork.
- Doe dan de vulling in de taart. Je kunt de taart mooi bekleden met gevlochten stroken deeg, maar als je zoals ik niet zo netjes kunt werken, kun je gerust stukjes deeg afbreken en tussen het fruit laten vallen.
- Zet de taart een 40 minuten in de oven op 200 graden en geniet van een van de lekkerste taarten die ik ooit heb gebakken (bij voorkeur in de zon).
* Afhankelijk van hoe je de taart bekleed, heb je waarschijnlijk teveel deeg. Dit kun je in de vriezer bewaren, of maak er eenpersoons taartjes van!
Demi | DE KOOKFABRIEK zegt
Wat een heerlijk bakrecept!
Nelleke Adema zegt
Dankjewel!