Een paar jaar geleden wandelden Jacobus en ik een bakkerij binnen en kochten iets waar we helemaal weg van waren. Elk jaar komen we terug om te kijken of ze het dit jaar weer hebben, maar helaas.. het bleef bij die ene keer; pepernotenbrood. Een gewoon brood, met pepernoten erin verwerkt en o wat is dat lekker! Elk jaar baalden we als we zagen dat ze het niet hadden, totdat ik dit jaar met de oplossing kwam; waarom maak ik het niet zelf? Dus zie hier; een overheerlijk, zelfgebakken pepernotenbrood om je vingers bij af te likken!
Voor dit brood gebruikte ik mijn basisrecept voor brood. Ik gebruikte niet gewone kruidnootjes, maar van die hele zachte, taai-taaiachtige kruidnootjes. Deze vind ik het lekkerst mengen in het brood. Ik heb het nog niet geprobeerd met de wat hardere kruidnoten, maar ik denk dat dit ook wel moet kunnen.
Pepernotenbrood
Type recept | Brood |
Aantal personen | 1 brood |
Totale tijd | 2 uurtjes |
Ingrediënten
- 350 gr. speltbloem
- 7 gr. gedroogde gist
- 4 el olijfolie
- 0,5 tl zout
- 200 ml amandelmelk
- 200 gr. kruidnoten
Werkwijze
- Doe de bloem, gist, olijfolie, zout en amandelmelk in een grote kom en kneed tot een mooi deeg. Ik gebruikte de kitchen-aid en liet hem zo’n 8 minuten draaien op stand 5, laat draaien tot alles gemengd is.
- Maal 50 gr. van de kruidnoten tot kruimels en voeg toe aan het deeg. Meng met je handen tot alles is opgenomen in het deeg.
- Dek af met een theedoek en laat een uurtje staan op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de kruidnoten in plakjes en meng met het deeg. Zorg dat alles mooi verdeeld is en niet op 1 plek zit. Je wilt niet dat alle kruidnoten aan de buitenkant zitten, want dan worden ze zwart in de oven.
- Zet 45 minuten in de oven, laat afkoelen voordat je hem snijdt!
Anne zegt
Wat een heerlijk recept, ik ben om! Ik denk dat een laagje pindakaas dit helemaal afmaakt..
Nelleke zegt
Mmmm!