Ik kan me nog zo goed herinneren hoe deze dag voor mij was toen ik nog klein was. Ik beleefde hem altijd intens. Ik voel nog de kriebels in mijn buik die ik altijd voelde toen de intocht op de televisie begon. Pantoffeltjes aan, lekker op de bank en dan de wijzers van de klok die aangaven dat het bijna begon. De eerste Sinterklaasliedjes van het jaar werden op dat moment gespeeld en de zender maakte contact met de stoomboot. Het Grote Genieten was begonnen. Nooit vroeg ik me af hoe Sinterklaas zo snel bij ons in de stad kon komen, terwijl ik hem nog maar net op TV had gezien. Dat was gewoon logisch. Ik woonde vlak bij de kade, waar Sinterklaas altijd elk jaar aankwam. Er stonden hoge, kale bomen in een lange rij, gevolgd door een brug. Door die brug kwam de stoomboot. Ik weet nog hoe verwachtingsvol ik stond te turen of ik de mast van de boot al tussen de bomen door zag. En dat moment dat de brug open ging.. van binnen huilde ik een beetje (van blijdschap) en hoopte ik dat niemand dat zag. Nooit ben ik dat gevoel verloren. Ik heb het nog steeds als ik daar op de kade sta en bedenk hoe ik bof dat ik kleuterjuf ben en dit feestje elk jaar opnieuw door de ogen van een kleuter mag beleven (en dan hoop ik maar dat niemand ziet dat ik nog steeds een keertje extra moet knipperen met mijn ogen).
Ik gebruikte voor dit recept speltbloem en kokosbloesemsuiker. Ik vind dat af en toe snoepen best mag en heb dan ook niks tegen de pepernoten in de supermarkt, maar als ik zelf de keus had, dan maakte ik ze toch iets voedzamer. Vooral omdat het meestal niet bij 1 pepernootje blijft ;). Het deeg van deze pepernoten is fluweelzacht. Je kunt het even proeven voordat je er pepernoten van maakt en eventueel nog wat kokosbloesemsuiker toevoegen als je ze liever wat zoeter hebt. Als je geen kokosbloesemsuiker in huis hebt, kun je deze ook vervangen door basterdsuiker (alleen haal je dan de voedingswaarde weer flink omlaag).
Tip: Wil je meer pepernoten maken? Verdubbel het recept. Als je dan straks nog pepernoten over hebt, kun je net zo goed deze lekkere pepernotentaart maken!
Pepernoten van speltmeel en kokosbloesemsuiker
Type recept | Bakken |
Aantal personen | ruim 30 pepernoten |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 150 gr. speltbloem
- 1 tl bakpoeder
- 3 el kokosbloesemsuiker
- 60 gr. roomboter
- 1,5 tl speculaaskruiden
- 2 el (amandel)melk
- snufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de speltbloem, bakpoeder, suiker, zout en speculaaskruiden door elkaar.
- Mix de boter romig met een mixer of keukenmachine. Voeg de droge ingrediënten toe samen met de amandelmelk en mix tot een beslag.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg, ter grootte van een pepernoot.
- Druk de bolletjes een klein beetje plat met je hand, zodat je een pepernootje krijgt.
- Bak ongeveer 15 minuten en laat afkoelen voordat je ze eet.
- Geniet!
Extra leuk is, dat ik hard aan het werk ben geweest om leuke recepten te bedenken rondom het thema Sinterklaas. Ik heb vanaf vandaag een week lang elke dag een Sinterklaasrecept voor jullie klaar staan! Variërend van bakrecepten tot ontbijtrecepten, voor ieder wat wils. Houd Proeven met Liefde deze week dus goed in de gaten om niks te missen!
[…] Pepernoten van speltmeel – Proeven met liefde […]