Als we vroeger uit school kwamen en mijn moeder hoefde niet te werken, stond er vaak een pot thee met een ontbijtkoek op tafel. Even de dag doornemen en dan weer lekker spelen. Nu ik wat ouder ben heb ik niet zoveel met ontbijtkoek. Ik haal het eigenlijk nooit en kan wel lekkerdere tussendoortjes bedenken. Totdat ik op het idee kwam om zelf ontbijtkoek te maken, ik laat natuurlijk nooit een gelegenheid voorbij gaan om zelf iets te bakken en maakte bij deze een gezondere variant dan die uit de supermarkt.
Ik maakte deze ontbijtkoek van volkoren roggemeel. Rogge bevat ontzettend veel vezels, wat zorgt voor een vol gevoel. Als je deze ontbijtkoek maakt, zul je wel merken dat het deeg veel zwaarder is dan wanneer je een deeg van bijvoorbeeld tarwe of spelt maakt. Rogge is niet glutenvrij, maar als je hier geen problemen mee hebt worden je darmen er ook blij van. Het bevordert de spijsvertering en zorgt voor een soepele stoelgang.
Ontbijtkoek
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 plakjes |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten
- 100 ml water
- 100 ml amandelmelk (suikervrij)
- 1 tl appelciderazijn
- 1 ei
- 500 gram roggemeel
- 160 ml ahornsiroop
- 3 tl bakpoeder
- 0,5 tl zout
- 3 tl kaneel
- 0,5 tl zwarte peper
- 1 tl kardemom
- 0,5 tl kruidnagel
- 1 tl gemberpoeder
- 1,5 tl anijszaad
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng het roggemeel met het bakpoeder, zout en de kruiden.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een mooi deeg.
- Vet een bakblik in en vul met het mengsel.
- Bak 40 minuten in de oven tot een mooie ontbijtkoek. Laat afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Geniet!
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Geef een reactie