Ik was eigenlijk van plan om vandaag een salade met eetbare bloemen met jullie te delen, maar toen ik zag hoe mijn facebookbericht van afgelopen vrijdag massaal werd gedeeld en getagd wilde ik een taartje voor jullie maken. Gewoon, omdat ik de liefste volgers heb. En omdat we weer pruimen van eigen boom hebben. En oke.. ik wilde een taart bakken. Na zes weken afwezigheid en een heerlijke vakantie in Zweden heb ik weer een heleboel nieuwe recepten voor jullie in de planning. Zullen we eerst een rondje tuin doen? Want dit is natuurlijk de mooiste tijd van het jaar qua moestuin!
Voordat we naar Zweden gingen, was Jacobus bezig zich te verdiepen in permacultuur; de natuur zijn gang laten gaan. In Zweden werd hij nog meer geïnspireerd, wat resulteerde in een grotere moestuin, met nog meer planten en bloemen die insecten aantrekken. Het is een feestje om tussen de vlinders te lopen en het gezoem van de bezige bijtjes te horen. Binnenkort kun je een artikel vinden over het wel en wee in onze moestuin en de visie erachter.
Elk jaar hebben we een heerlijke oogst verse pruimen. Vorig jaar vroeg ik wat jullie zoal maakten met pruimen en maakte ik een pruimenpuree. Veel van jullie opperden het idee van een pruimentaart. Zover was ik nog niet gekomen, tot vorige week. Ik maakte een rondje door de tuin en zag een afgebroken tak van de pruimenboom, die was afgestorven. Wonder boven wonder, groeiden de pruimen gewoon door! De pruimen aan de boom waren eigenlijk net niet rijp genoeg, maar de pruimen aan deze tak waren heerlijk dik en sappig. Van het een kwam het ander en zie hier het resultaat!
Op mijn werk trakteerde ik ook op deze omgekeerde pruimentaart en maakte een variatie met perzik en met banaan. Ze vielen goed in de smaak! Wat ik het lekkerst vind aan deze omgekeerde pruimentaart, is de kruidige smaak en de zachtheid. De combinatie van kruiden doen een beetje winters aan. Ik hou er wel van!
Omgekeerde pruimentaart
Type recept | Taart |
Aantal personen | 8-10 |
Totale tijd | 1 uur |
Ingrediënten:
- 300 gr. speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 1tl gemberpoeder
- 1,5 tl kardemompoeder
- 1 tl venkelzaadjes
- snufje kruidnagelpoeder
- 1 tl anijszaadjes
- 2 tl kaneelpoeder
- snufje zout en peper
- 200 ml ahornsiroop of honing
- 190 ml gezette earl grey thee
- 2 tl vanille poeder
- 1 tl appelciderazijn
- 6 eetl. kokosolie of ghee
- 30 gr. kokosbloesemsuiker
- 5 pruimen, ontpit
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een springvorm in met boter of kokosolie en strooi hier een laagje kokosbloesemsuiker over. Snijd de pruimen in schijfjes en verdeel dakpansgewijs over de taartvorm.
- Zeef het meel, bakpoeder en natriumbicarbonaat boven een grote mengkom. Voeg de kruiden, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar.
- Smelt de ghee of kokosolie in een klein steelpannetje. Voeg hier de ahornsiroop, thee en vanille door. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en meng alles goed door elkaar. Klop tot slot de azijn erdoor.
- Giet het beslag in de taartvorm en bak de taart ongeveer 50 minuten in de oven.
- Laat de taart afkoelen en verwijder de ring van de springvorm. Leg een bord bovenop de taart en keer het bord en de taart samen om!
- Geniet!
Deze omgekeerde pruimentaart komt uit het fantastische boek ‘My new roots’ van Sarah Britton (mijn favoriete kookboek van dit moment, ik heb nog geen enkel recept van haar gemaakt wat niet lekker was).
Wendy de Haan zegt
Hoi (juf) Nelleke, wat ziet die taart er heerlijk uit, lijkt me heerlijk om eens te bakken in het weekend met de kinderen. Maar ik heb een vraagje over de ingrediënten…heb je een tip waar ik alles kan aanschaffen? Of is alles te krijgen in de gewone supermarkt?
Groetjes Wendy
ps: wat een fantastische tuin heb je!
Nelleke Adema zegt
Hoi Wendy! Wat leuk dat je reageert 🙂 Volgens mij kun je bijna alle ingrediënten in een gewone supermarkt aanschaffen. Ghee, kokosbloesemsuiker en natriumbicarbonaat kun je het beste uit een natuurvoedingswinkel halen. Succes!