Vandaag het recept van trommelkoek. Een traditioneel Fries recept dat vroeger vaak gegeten werd door landarbeiders. Ik deel met jullie het recept van mijn oma. Hij is enorm lekker, maar hij vult ook enorm, dus aan een klein stukje heb je genoeg.
Vandaag een anders dan anders recept. Dit is namelijk een speciaal recept. Een recept van mijn oma. Het heeft niks met gezond eten te maken, maar dat geeft niks. Zo heel af en toe maak ik dit recept en deze keer is het extra speciaal, omdat mijn oma afgelopen woensdag is overleden. Mijn oma hield van koken en bakken. Als we bij haar logeerden bakten we vaak een appeltaart. En een keer in je leven was het een speciale appeltaart, want als je groter gegroeid was dan oma, bakte je samen met haar een appeltaart. Ik weet nog dat ze er soms een dubbeltje in verstopte. Wie het dubbeltje kreeg had geluk. Toen we nog klein waren en elke zondag bij haar kwamen, stond er vaak een pan groentesoep te pruttelen op het fornuis en altijd als ik het woord groentesoep hoor, dan denk ik aan haar.
Mijn oma had ook een speciaal recept. Trommelkoek. Het recept dat ik vandaag met jullie deel. Toen mijn oma naar het verzorgingstehuis verhuisde, mocht ik haar trommelkoekpan hebben. En bij ons op de kast hangt haar handgeschreven recept. Trommelkoek is een soort broodachtige koek, die vroeger vaak als lunch werd gegeten na het harde werken. Je maakt hem met maar weinig ingrediënten, maar hij vult behoorlijk! Mijn oma serveerde hem met gesmolten boter er overheen gegoten en met een likje stroop. Je ziet; er is weinig gezonds aan, maar hij werd met liefde gegeten. Ik maakte hem afgelopen week, op de dag dat we hoorden dat oma was overleden. We deelden hem met familie en haalden herinneringen op aan oma.
Trommelkoek
Type recept | Hoofdgerecht |
Aantal personen | 8 |
Totale tijd | 20 min. + 3 uur koken |
Ingrediënten
- 500 gr. zelfrijzend bakmeel
- 40 gr. boter
- 4 eieren
- 250 ml melk
- 250 gr. rozijnen
- 40 gr. (kokosbloesem)suiker
- eventueel met wat extra boter om te serveren
- eventueel schenkstroop (of ahorsiroop) om te serveren
+ een trommelkoekpan (even googlen)
Werkwijze
- Vul een grote pan met water en breng aan de kook.
- Maak het deeg door het meel, boter, eieren, melk en suiker met elkaar te mengen met een mixer.
- Roer de rozijnen erdoor.
- Vet de trommelkoekpan in met een beetje boter en vul de pan voor 3/4 met het deeg.
- Doe de pan goed dicht en zet in de pan met kokend water.
- Laat alles 3 uur pruttelen tot de trommelkoek klaar is. (vul af en toe het water in de pan bij, zodat de trommelkoekpan net niet onder water staat)
- Serveer met een beetje gesmolten boter en/of stroop
Maak je ook een recept van Proeven met Liefde? Superleuk! Laat het me weten door een foto op social media te plaatsen met de hashtag #proevenmetliefde.
Jan Buitinga zegt
mooi verwoord, die warme woorden over je oma! Ontroerend.
Ik hoop dat ik “later” net zo’n soort opa mag zijn…
Nelleke zegt
Dankjewel voor je mooie woorden Jan!
Marjan zegt
Hallo Nelleke .Ik heb ook een recept van Trommelkoek .Ook mijn oma en moeder maakte deze koek .
Alleen mijn recept is anders .n.l .350 gr zelfrijzend bakmeel 2 eieren 3 1/2 dl koude melk snufje zout en 2 1/2 ons blanke rozijnen .
En de kooktijd is 2 uur ..
Ik heb hem al een poos niet gemaakt
Ik denk dat kiem met Pasen op tafel zet .
Nelleke zegt
Hoi Marjan, wat grappig! Zo zie je dat ieder er een eigen draai aan geeft. Hij doet het vast erg goed op de paastafel. Geniet ervan!