Het seizoen van de aardbeien is weer aangebroken.. met twee perkjes in de tuin en een paar planten in de kas kan ik mijn geluk niet op! Regelmatig struin ik ’s ochtends voor het ontbijt de tuin af, opzoek naar lekkere aardbeien. Sinds kort hebben we daar weer rode bessen bij, ook niet verkeerd. Ik doe ze door de yoghurt, verwerk ze in een kokos-aardbeismoothie of vries ze in en doe ze even later in de blender; het perfecte recept voor simpel ijs. Eigenlijk voeren de aardbeien in dit recept niet de boventoon, maar ze zijn wel heerlijk om het volgende recept mee te garneren.
Als je gewend bent aan je bord havermoutpap ’s ochtends, is dit recept van ‘oatmeal minus the oats’ misschien even wennen als je het leest. Toch is de smaak gek genoeg niet heel anders. De eiwitten in dit recept zorgen voor een verzadigd gevoel. Ook zorgen ze voor een gezonde huid, een betere weerstand en een goede stemming. Een ideaal ontbijt voor de wintermaanden dus! Of voor als je een lange dag te gaan hebt, het vult genoeg om het een paar uur uit te kunnen zingen. Voor ons is deze zondag eigenlijk een ontzettende relaxdag, maar omdat het zo lekker is kon ik het niet laten om het vanochtend weer te maken. Omdat ik niet standaard amandelmelk in huis heb (zo’n groot pak gaat nooit op in een week), maar wel amandelen, maakte ik zelf amandelmelk. Heel makkelijk om te maken. Hieronder volgen twee recepten. Het eerste van de amandelmelk, het tweede van de pap:
Oatmeal minus the oats
Type recept | Ontbijt |
Aantal personen | 1 |
Totale tijd | 25 minuten |
Ingrediënten
- 250 ml water
- 60 gr. amandelen
- Amandelmelk:
Oatmeal minus the oats:
- 2 eiwitten
- 150 ml amandelmelk
- een halve banaan
- snufje kaneel
- paar gehakte noten
- scheutje vanille extract
- wat je verder nog wilt toevoegen
Werkwijze
- Amandelmelk:
- Doe de amandelen met 125 ml water in een blender en blend tot alles in stukjes is gehakt.
- Voeg daarna de andere helft van het water toe en blend nog een keer.
- Haal nu alles door een zeef.
- Druk eventueel nog even aan met een vork om het laatste vocht eruit te krijgen en klaar is je amandelmelk! De echte die-hard kan de amandelpulp ook nog gebruiken om te verwerken in koekjes of andere dingen.
- Nu kun je de amandelmelk gebruiken voor het volgende recept:
- Oatmeal minus the oats:
- Doe de amandelmelk met de eiwitten in een kom. Meng ze goed door elkaar.
- Voeg hier een halve geprakte banaan aan toe. Mix het weer goed door elkaar heen.
- Voeg de kaneel en de noten toe, samen met het scheutje vanille en doe alles in een steelpannetje.
- Hier laat je het lekker pruttelen, onder regelmatig roeren. Hoe langer je het laat staan, hoe dikker het wordt.
- Je kunt het garneren met een likje notenboter, een scheutje agave of misschien wel een paar bessen, aardbeien of bramen. Wat je maar lekker vindt!
Ellen zegt
Hoi Nelleke,
Wat een mooie site heb je! Ik kwam op je site terecht omdat ik een recept aan het zoeken was voor een lekkere ontbijtpap.
Vanmorgen heb ik dus de amandelmelkpap gemaakt! Het was echt heerlijk! De smaak laat me een beetje aan brinta denken.
Omdat ik wil afvallen ben ik bezig met Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers. Daarbij eet je maar 1x per dag koolhydraten en de rest van de dag per maaltijd maar max. 5 kh.
De pap heb ik dus zonder banaan gemaakt maar met chia zaadjes. Door het vocht worden de zaadjes wat gelly achtig. Ik vond het heerlijk, bedankt voor dit leuke recept. Wist niet dat het zo makkelijk was om amandelmelk te maken!
Nelleke Adema zegt
Hoi Ellen, wat leuk dat je reageert en dat je het gerecht zo lekker vindt! Het is leuk he, om inspiratie op te doen en er je eigen draai aan te geven. En zelfgemaakte amandelmelk is ook nog eens gezonder dan de amandelmelk uit de winkel, ik kan maar moeilijk een merk vinden zonder toegevoegde suiker. Succes met het afvallen en dat je nog maar vaak pap mag maken 🙂