Dit noten-vruchtenbrood doet het goed op de ontbijttafel tijdens het kerstontbijt. Het heeft een luxe uitstraling en de smaak is ontzettend goed. Lekker met een knapperige korst en zoete smaak van binnen.
Vroeger was het kerstontbijt bij ons thuis iets speciaals. De tafel was mooi gedekt, er stonden verse broodjes in mooie schalen op tafel en er was suikerbrood. Iedereen had een wijnglas met versje jus naast z’n bordje en op de achtergrond draaide kerstmuziek. Ik ben opgegroeid met twee zusjes en alle drie hadden we een eigen kerstbeeldje waar een waxine lichtje in kon. Mijn moeder pakte altijd flink uit met kerst. Takken van de coniferen op de schoorsteenmantel met lichtjes erin, de ramen waren beplakt met rode linten en versierd met nepsneeuw en aan het plafond hingen grote sterren van papier. Kortom; het gevoel voor kerstsfeer zat er bij ons thuis wel in.
Jacobus heeft niet zoveel met kerst. Hij vindt het prima als ik van alles versier en dat we een kerstboom in huis hebben, maar voor hem had het net zo goed niet gehoeven. Toch vind ik het leuk om met kerst dat gevoel van vroeger weer een beetje terug te halen. En daarom bakte ik dit heerlijke noten-vruchtenbrood, gebaseerd op mijn basisrecept voor brood. Ik weet niet waar ik moet beginnen met te beschrijven hoe lekker dit is. Zeker met een dun laagje roomboter. Daarom plak ik er geen verhaal aan vast, maar stel ik voor dat je het snel lekker zelf maakt. Mmmmm…
Noten-vruchtenbrood
Type recept | Brood |
Aantal personen | 10 sneetjes |
Totale tijd | 2 uren |
Ingrediënten:
- 350 gr. speltbloem
- 7 gr. gist
- 1 tl zout
- 200 ml (amandel)melk
- 4 el olijfolie
- 50 gr. gehakte noten (ik gebruikte hazelnoot en pecannoot)
- 100 gr. gehakt gedroogd fruit (ik gebruikte abrikoos, dadel, pruim, rozijn, vijg)
- 2 el honing
Werkwijze
- Meng de bloem, gist en zout met elkaar in een grote kom.
- Voeg langzaam de olijfolie en melk toe. Kneed goed door elkaar. Ik gebruikte de keukenmachine met deeghaak en kneed ongeveer 6 minuten.
- Voeg de vruchtjes, noten en honing toe en kneed nog eens tot alles goed verdeeld is.
- Dek af met een theedoek en laat een uurtje rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier, maak een bol van het deeg en druk een klein beetje plat. Zet 40 minuten in de oven.
- Geniet!
Ok.. nog eentje dan..
Mariska zegt
Super lekker! Ik krijg helemaal zin om dit recept eens te proberen. Goede foto’s! Ik krijg er honger van.
Jacobus zegt
Ik zeg altijd wel heel stoer dat ik niets met Kerst heb, maar stiekem vind ik het superleuk dat je zoveel sfeer in huis brengt hoor. Als je het maar niet verder vertelt…