En zo is het alweer maart! De tijd gaat snel. Vorige week zat ik nog op het terras in de tuin van de zon te genieten, maar terwijl ik dit typ sneeuwt het! Ik vind het gezellig en kan er nog steeds van genieten, maar.. die lentekriebels beginnen ook wel een beetje te komen. Nu is de tijd om langzaam na te denken wat we in de moestuin willen. De erwten en tuinboontjes worden al opgekweekt in de kas. Ik kan niet wachten om weer eigen verse aardbeien te proeven, net als al het andere zomerfruit, waarvan de plantjes nu nog in diepe rust zijn. Langzaam maar zeker begint de voorraad boerenkool te slinken en is Jacobus weer af en toe bezig in de tuin om dingen op te ruimen of alvast klaar te maken voor het voorjaar. Borre heeft ook het voorjaar in zijn hoofd en springt het liefst in elke sloot die hij tegenkomt. En dat doet hij het liefst op de momenten dat ik even niet oplet waardoor ik bijna word meegetrokken.
Voor nu houd ik het nog even in winterse sferen. En wat is er nu lekkerder in de winter dan een kom hete soep! Ik maakte hem deze vakantie en vond hem te lekker om niet met jullie te delen. Deze mosterdsoep is lekker pittig. De kurkuma geeft er een mooi gelig kleurtje aan en heeft ook nog een aantal extra voordelen voor je gezondheid! Zo gaat het ontstekingen tegen en tal van ziektes! Ook geeft het een extra oppepper als je het ’s ochtends in een drankje drinkt. Meestal gaat mosterdsoep gepaard met spekjes, maar de bospaddenstoelen zijn een prima vervanger!
Mosterdsoep met bospaddenstoelen
Type recept | Soep |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 20 minuten |
Ingrediënten:
- 1 prei
- 1 blonde ui
- halve tl kurkuma (of anders kerrie)
- 2 grote el. milde mosterd
- 1L groentebouillon (liefst biologisch)
- 100 gr. gedroogde bospaddenstoelen
Optioneel voor een gebonden soep:
- 30 gr. boter
- 30 gr. biologische tarwebloem
Werkwijze
- Laat de bospadddenstoelen weken in lauwwarm water.
- Snijd de ui en de prei in ringen, leg een paar preiringen aan de kant voor de garnering en bak de rest met de ui op laag vuur met een scheutje olijfolie.
- Roer na vijf minuten de kurkuma erdoor.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg nu ook de mosterd toe en roer er goed doorheen.
- Blend alles met een staafmixer tot een gladde soep en voeg als laatst de bospaddenstoelen toe (zonder het weekvocht).
- De soep is nu al erg lekker, maar je kunt er ook een gebonden soep van maken. Maak dan een roux door in een evengroot pannetje de boter te smelten en hierdoor de bloem te roeren. Blijf goed roeren tot een dikke pap. Giet nu beetje bij beetje de soep erbij en blijf ondertussen heel goed roeren om klontjes te voorkomen. Heb je toch klontjes? Haal dan opnieuw door de staafmixer.
- Garneer met de overgebleven preiringen.
- Geniet!
Anne zegt
Ik was al een tijdje op zoek naar een lekkere mosterdsoep. Deze ziet er heerlijk uit, vooral in combinatie met de bospaddenstoelen!