In onze tuin staat een fruitboompje met stoofperen. De een iets kleiner dan de ander, sommigen met gaatjes waar een insect of vogel zich aan te goed heeft gedaan, maar allemaal even smaakvol en zoet. Sommige peren hebben zich al laten vallen, maar de meeste hangen nog verwachtingsvol aan de boom, klaar om geplukt te worden.
Borre pikt ook graag een peertje mee. Regelmatig staat hij kwispelend voor de deur met een peer in zijn bek, alsof het een bal is. Hij eet ze niet helemaal op, deze peren zijn voor de compost. De geur van stoofpeertjes is voor mij onmiskenbaar verbonden met guur weer, gezellig samen zijn en genieten. Vroeger stond er tijdens de kerstdagen een grote pan stoofperen op het vuur, nu het buiten weer wat frisser wordt doe ik me dan ook graag te goed aan deze smaakvolle peren. Ik maakte de stoofpeertjes klaar met rode wijn, kaneel en vanille. Een nachtje in de slowcooker leverde heerlijke, zachte peren op.
Deze stoofperen verwerkte ik in een taartje. Ik had diezelfde dag een ietwat tegenvallende poging gedaan tot koekjes bakken, waarbij ik witte chocoladevulling over had. Normaal gesproken maak ik niet snel iets met witte chocola, maar ik vond het ook zonde om weg te gooien. De combinatie met de stoofpeertjes in dit taartje is verrukkelijk. Dit taartje mag blijven!
Minitaartjes met stoofpeer
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 6 minitaartjes |
Totale tijd | 2 uurtjes + 1 nacht |
Ingrediënten:
Voor het taartdeeg:
- 2 el honing
- 1 ei
- 90 gr. zelfrijzend bakmeel
- 90 gr. speltmeel
- 70 gr. zachte boter
Voor de witte chocolade vulling:
- 100 gr. witte chocolade
- 50 ml slagroom
- halve tl vanille poeder
Voor de stoofpeertjes:
- 6 stoofpeertjes
- 400 ml rode wijn
- 2 el kaneel
- 1 tl vanille extract
Werkwijze
Het taartdeeg:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de honing en het ei los met een mixer.
- Voeg het zelfrijzendbakmeel, speltbloem en boter toe en mix tot je een mooi beslag hebt.
- Vorm een bol van het deeg en rol uit tot een lange plak van ongeveer 0,5 tot 1 cm dik. Leg een uurtje weg in de koelkast.
- Steek met het gewenste vormpje het deeg uit en bekleed je bakvorm hiermee, druk goed aan en prik gaatjes in de bodem, zodat het vocht weg kan. Ik bekleedde mijn vorm met bakpapier, maar je kun hem ook invetten.
- Zet 15 á 20 minuten in de oven.
De chocolade vulling (1 nacht van te voren):
- Breng de slagroom in een steelpannetje zachtjes aan de kook.
- Breek ondertussen de chocola in kleine stukjes en doe in een kommetje met de vanille.
- Giet de hete slagroom erover en wacht tot de chocolade is gesmolten.
- Roer voorzichtig, maar goed door elkaar en zet een nachtje weg in de koelkast.
De stoofpeertjes (1 nacht van te voren):
- Schil de stoofpeertjes en doe ze in een stoofpan.
- Schenk de rode wijn, vanille en kaneel erbij en roer even tot alles goed met elkaar heeft gemengd. Voeg eventueel nog wat water toe als de peren niet helemaal onder staan.
- Laat lekker pruttelen, hoe langer hoe zachter! Ik heb mijn peren na 1 uur pruttelen over gegoten in de slowcooker en die de hele nacht aan laten staan. De volgende dag waren ze boterzacht.
De taartjes in elkaar zetten:
- Schep een lepel witte chocoladevulling in het taartje.
- Snijd een stoofpeer door de helft (zorg wel dat je peer goed koud is, anders smelt de chocolade weer), haal de pitjes en de steel eruit en snijd dan in de breedte in plakjes.
- Leg je peer in de chocoladevulling en garneer eventueel nog met gemalen amandelen.
- Geniet!
Geef een reactie