Zuurkoolsoep; het is weer eens wat anders dan stamppot! En zo lekker dat ik eigenlijk niet kan kiezen wat ik lekkerder vindt. Deze soep past perfect bij de winter. Lekker voor na een lange wandeling!
Vandaag het recept van mijn moeder’s zuurkoolsoep. Als kind was zuurkool mijn lievelingseten. En dan vooral zuurkoolstamppot. Heerlijk vond ik het, vooral als ik de hele dag buiten was geweest, of terug kwam van mijn krantenwijk. Of na een dag schaatsen! Toen ik op mezelf ging wonen maakte ik ook wel eens een zuurkoolschotel uit de oven, met banaan. Maar dat je van zuurkool ook soep kunt maken, dat bewijst mijn moeder wel met dit recept. Hij doet het goed als maaltijdsoep, want hij is heerlijk vullend!
Mama’s zuurkoolsoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 2 |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 1 pakje zuurkool
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 lepel creme fraiche
- 1 ui
- 1,5 liter water
- 2 vegetarische bouillonblokjes
- 1 aardappel
Werkwijze
- Snipper de ui en doe deze in een pan met olijfolie.
- Fruit de ui glazig en doe er dan de komijnzaadjes bij. Laat even meefruiten.
- Voeg dan 2/3e van de zuurkool, de in blokjes gesneden aardappel en het water toe.
- Laat koken en voeg dan de bouillon toe. Laat alles lekker pruttelen, na 15 minuten pureer je alles met een staafmixer.
- Knip met een schaar de rest van de zuurkool in kleinere stukken en voeg deze dan toe.
- Meng in een kommetje een eetlepel soep met een eetlepel creme fraiche en meng dit door de soep (als je de creme fraiche er koud in doet gaat het schiften). Dien op!
- Volgens mijn moeder het lekkerst met gehaktballetjes, dus als je niet vegetarisch bent kun je deze ook nog toevoegen.
Bar zegt
Vraagje..moeten er 2 éétlepels komijnzaad in?
Het lijkt wat veel..
Nelleke zegt
Ik houd nu eenmaal van komijn 😉 Je kunt het aanpassen naar smaak! Als je er niet zo gek op bent zou ik minder gebruiken of weglaten.
Margreet zegt
Nelleke vandaag de zuurkoolsoep gemaakt was heerlijk gr
Nelleke Adema zegt
Ha, dat is goed om te horen!!