Vandaag het recept van lavendelkoekjes. Lavendel heeft een kalmerende werking, is opbeurend en brengt de geest weer in balans. Iets wat ik nu best kan gebruiken, want het is een drukke periode op school. In het weekend probeer ik te studeren voor mijn studie als natuurvoedingsadviseur, super interessant, maar het geeft wel veel stof tot nadenken. In mijn theetuintje staat ook een bosje lavendel. Blijkbaar heeft de lente geluisterd naar mijn smeekbede om eindelijk tevoorschijn te komen, want de plantjes in dit tuintje beginnen al behoorlijk te groeien. Ik hoop dat de lavendel het goed blijft doen, dan kan ik er uiteindelijk thee van maken en ook lavendelolie! Het recept van de lavendelkoekjes komt uit het boek ‘Glutenvrij bakken’ van Hannah Miles. Ik heb het iets aangepast door minder suiker te gebruiken (waarom de werking van lavendel teniet doen door zo veel suiker te gebruiken?) en citroen toe te voegen. Deze lavendelkoekjes zijn niet voor mezelf, maar voor mijn schoonzusje, die vandaag haar verjaardag viert. Natuurlijk moest ik ze wel eerst even goedkeuren. De lavendel proef je héél lichtjes, is niet overheersend. De citroen maakt deze koekjes lekker fris. Bovendien zijn ze snel en supermakkelijk te maken!
Lavendelkoekjes
Type recept | Voor bij de koffie |
Aantal personen | 10 koekjes |
Totale tijd | 30 minuten |
Ingrediënten
- 2 theelepels lavendelblaadjes, fijngesneden
- 75 gr. boter
- 20 gram suiker
- 85 gr. speltbloem
- 85 gr. gemalen amandelen
- handje amandelmeel
- rasp van een halve citroen
Werkwijze
- Meng de boter en suiker
- Zeef de bloem en voeg de lavendel, citroen en gemalen amandelen toe. Kneed alles goed tot een samenhangend deeg.
- Maak koekjes van het deeg en rol ze licht door het amandelmeel.
- Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Bak de koekjes in 15 minuten bruin, op 180 graden in de oven.
Anne zegt
Hoi Nelleke, ik ben van plan om deze heerlijke lavendelkoekjes te gaan maken alleen heb je het in de beschrijving over de toevoeging van citroen maar dit zie ik bij de ingredienten nergens terug. Gebruik je citroensap en hoeveel ongeveer? Hoor het graag, alvast bedankt!
Nelleke Adema zegt
Hoi Anne, ik heb het recept aangepast! Bedankt voor je oplettende reactie 😀