Van de week hadden we het over ultieme smaak combinaties. Wat zijn smaken die goed met elkaar combineren? Zoete aardappel en kaneel is een van mijn favorieten. Walnoot en zachte geitenkaas, paddenstoelen en tijm, chocola en hazelnoot, allemaal dingen waar ik blij van word.. Doordat ik meestal maar wat doe en er uiteindelijk een heel ander gerecht uit komt dan ik van te voren had bedacht, komt het ook nog wel eens voor dat er verrassende combinaties ontstaan. De laatste tijd gooi ik overal komijn door en eigenlijk past het bij best veel dingen!
Nu het buiten weer wat kouder wordt, gaat mijn voorkeur uit naar warme gerechten. De zomer is officieel weer voorbij en dat kun je ook wel een beetje merken. We zijn erg verwend met het weer afgelopen tijd, maar het wordt toch echt weer wat kouder. De kachel ging deze week voor het eerst weer aan en vorige week hebben we veel nieuwe kaarsen gekocht, die ’s avonds weer een gemoedelijke sfeer geven. Zag je in de zomer onze katten bijna niet omdat ze altijd buiten waren (of oké… in de kas lagen te slapen), nu zoeken ze je op en blijven ze lekker binnen slapen. Ik vind het niet erg, de herfst is mijn favoriete seizoen en ik hoop dat we er veel van kunnen genieten dit jaar!
En hoe kom je de koude dagen beter door dan met een warme soep? Deze paddenstoelensoep maakte ik van kruiden uit de tuin, ze doen het nog volop dus daar deed ik mijn voordeel mee. Natuurlijk zit er ook een beetje komijn in en hij is extra lekker met een stokbroodje met oude kaas. Mmmm… Nu de houtkachel nog aan, of draaf ik nu wel heel erg door ;)?
Kruidige paddenstoelensoep
Type recept | Soep |
Aantal personen | 4 |
Totale tijd | 45 minuten |
Ingrediënten
- 150 gr shiitakes
- 150 gr oesterzwam
- 1,5 L groentebouillon
- 3 takjes tijm
- 1 takje rozemarijn
- 4 blaadjes salie
- komijn
- mosterdzaadjes
- 1 laurierblaadje
- 1 teentje knoflook
Werkwijze
- Rooster de komijn en mosterdzaadjes in een droge koekenpan totdat de mosterdzaadjes ploppen.
- Snijd de ui in ringen en bak in een beetje olijfolie glazig tot lichtbruin.
- Snijd de paddenstoelen grof en doe ze bij de ui. Voeg ook het teentje knoflook toe.
- Voeg na 5 minuten de bouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg nu ook de tijm, rozemarijn, salie, laurier en knoflook toe en laat lekker trekken op laag vuur. Je kunt de soep zo lang laten trekken als je wilt.
- Garneer met de komijn en mosterd en serveer.
- Eet smakelijk!
Geef een reactie